Sočni kolač od mrkve i kokosa
Proljeće je vrijeme za laganije, osvježavajuće kolače. No, to ne mora baš uvijek biti voćni kolač. I kolač od mrkve može biti takav - lagan i osvježavajuć.
Ovako, sa kokosom i kokosovim mlijekom, okusom je dosta daleko od klasičnog kolača od mrkve u koji obično ide puno onih zimskih začina.
Umjesto uobičajene kreme od sira poslužila sam ga sa laganom kremicom od grčkog jogurta i posipala sa tostiranim kokosom.
Uglavnom, moj zaključak je - mrkva i kokos se vole. Jako :).
320g brašna
2 i pol žličice praška za pecivo
pola žličice soli
180g maslaca sobne temperature
200g šećera
4 jaja
2 žlice ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
2 dl kokosovog mlijeka
300g naribane mrkve
100g kokosovog brašna i još malo za posipanje gotovog kolača
50g slatkog vrhnja
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Maslacem namažite okrugli kalup promjera 22-24cm i ako je potrebno na dno stavite papir za pečenje.
Mikserom dobrom izmiješajte maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju i nastavite miksati dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa tu mješavinu dodajte u tijesto naizmjence sa kokosovim mlijekom i pritom miksajte lagano na najnižoj brzini. Velikom žlicom umiješajte još naribanu mrkvu i kokos.
Tijesto izlijte u pripremljen kalup.
Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C ili dok ne postane zlatno smeđe.
Za posluživanje istucite vrhnje u šlag i pomiješajte ga sa grčkim jogurtom. Po želji zasladite šećerom u prahu.
Ohladite kolač i poslužite sa kremom od jogurta i još sve posipajte lagano tostiranim kokosom.
Print
Ovako, sa kokosom i kokosovim mlijekom, okusom je dosta daleko od klasičnog kolača od mrkve u koji obično ide puno onih zimskih začina.
Umjesto uobičajene kreme od sira poslužila sam ga sa laganom kremicom od grčkog jogurta i posipala sa tostiranim kokosom.
Uglavnom, moj zaključak je - mrkva i kokos se vole. Jako :).
320g brašna
2 i pol žličice praška za pecivo
pola žličice soli
180g maslaca sobne temperature
200g šećera
4 jaja
2 žlice ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
2 dl kokosovog mlijeka
300g naribane mrkve
100g kokosovog brašna i još malo za posipanje gotovog kolača
50g slatkog vrhnja
100 grčkog jogurta
šećer u prahu po željiUgrijte pećnicu na 180°C.
Maslacem namažite okrugli kalup promjera 22-24cm i ako je potrebno na dno stavite papir za pečenje.
Mikserom dobrom izmiješajte maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju i nastavite miksati dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa tu mješavinu dodajte u tijesto naizmjence sa kokosovim mlijekom i pritom miksajte lagano na najnižoj brzini. Velikom žlicom umiješajte još naribanu mrkvu i kokos.
Tijesto izlijte u pripremljen kalup.
Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C ili dok ne postane zlatno smeđe.
Za posluživanje istucite vrhnje u šlag i pomiješajte ga sa grčkim jogurtom. Po želji zasladite šećerom u prahu.
Ohladite kolač i poslužite sa kremom od jogurta i još sve posipajte lagano tostiranim kokosom.
Savršeno izgleda!
OdgovoriIzbriši