Reform kocke


Bliže se blagdani, grad bliješti i sjaji, kuhano vino i kobase mirišu sa svakog ugla, još malo i sve će nas uhvatiti blagdanska groznica... Sve? Da, sve, samo što se nekima očituje kao posvemašnja nervoza, a nekome kao neobuzdana sreća i naravno da ima još mnogo sivih nijansi između....

A ja... ja pečem kolače, šta drugo :)

Lješnjak i čokolada, ima li bolje kombinacije? Pa još ako je riječ o klasiku koji svi vole... Samo je ovdje u malo drugačijoj formi - umjesto reform torte, napravila sam reform kocke, onako veličine zalogaja, taman kakve i trebaju biti na tanjuru sa ostalim božićnim kolačima. Recept je varijacija nekoliko njih, smanjivala sam, dodavala, oduzimala i dobila omjere koji se meni idealni :)







6 bjelanjaka
150g šećera
1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
250g lješnjaka
3 žlice oštrog brašna

6 žumanjaka
100 g šećera u prahu
200 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
krupno drobljeni poprženi lješnjaci za posipanje

Lješnjake popržiti, oguliti i samljeti.
Pećnicu ugrijati na 160°C
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer i vaniliju, pa još malo tući mikserom dok ne nastane sjajna glatka smjesa. Mljevene lješnjake sa brašnom i lagano kuhačom umiješati u smjesu.
Lim veličine pećnice obložiti papirom za pečenje i žlicom na njega ravnomjerno nanijeti smjesu bjelanjaka i lješnjaka. Poravnajte i zagladite. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-tak minuta dok se ne osuši. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Žumanjke i šećer tući mikserom dok smjesa ne postane svijetla. Staviti na paru pa miješati pjenjačom dok se ne zagrije, pa dodati čokoladu. Miješati dok se krema ne zgusne i tada maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi. Maslac sobne temperature pjenasto umutiti mikserom, pa umiksati u hladnu kremu.

Tijesto prerezati po pola tako da dobijemo dvije jednake polovice. Oba komada pažljivo odvojiti od pek-papira. Jednu polovicu tijesta položiti na tanjur ili poslužavnik pa premazati sa pola kreme, prekriti drugim dijelom tijesta i namazati ostatak kreme. Posuti krupno zdrobljenim poprženim lješnjacima i ohladiti prije posluživanja.

Print

Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije