Torta od riže s jabukama - torta di riso bolognese

Ovo je još jedna tradicionalna talijanska slastica, ovaj put bolonjska. Dodatak jabuka je moja ideja, nekako mi je površina torte bila preprazna. A i seona je jabuka i svuda ih stavljam :). Naravno da ovu tortu možete napraviti i bez njih.

Svidjet će se svima koji vole okus riže na mlijeku, a osim topla vrlo je ukusna i sljedeći dan jer stajanjem postaje još kremastija.
Uz to, priprema ove torte je vrlo jednostavna, ne zahtjeva čak ni mikser.






200g riže
100g šećera
1l mlijeka
50g mljevenog badema
50g maslaca
3 jaja

malo soli
2 žlice maraskina
korica pola limuna
 sok pola limuna
1 jabuka
šećer u prahu za posipanje

U lonac uliti mlijeko, dodati prstohvat soli i šećer te pustiti za zavrije. Tada dodajte rižu i uz povremeno miješanje kuhajte dok riža ne omekša i upije svu tekućinu. Maknite sa vatre i ostavite da se riža ohladi.
Pećnicu ugrijte na 180°C,
Ohlađenoj riži umiješajte kuhačom jedno po jedno jaje, dodajte maslac, pa bademe, sok od limuna i maraskino. Sve dobro promiješajte i ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte promjera 24cm.
Nožem zagladite površinu pa po njoj poslažite tanke kriške oguljene jabuke.
Tortu de riso pecite u ugrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Čačkalicom isprobajte da li je sredina torte pečena, mora izaći suha. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i malo ohladite. Toplu tortu pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.

Printaj recept




Primjedbe

  1. Jako mi se sviđa. Nešto slično radi i moja mama, samo ona to poslužuje preliveno malinovcem.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije