Rižoto s kozicama i tikvicama
Za dobar rižoto treba se mrvicu potruditi. Pronaći kvalitetne sastojke - dobru rižu, fino vino... I polako dodavati temeljac/vodu i često miješati. Da, treba se mrvicu potruditi, ali ćete i dobiti prefini, kremasti rižoto kakav ćete poželjeti još puno puta pripremiti 😊
400g arborio riže
500g očišćenih repova kozica
1 tikvica narezana na tanke kolutove
2-3 žlice maslinovog ulja
3-4 češnja češnjaka
1dl bijelog vina
oko 750ml temeljca ili vode (po potrebi i više)
sol, papar, peršin
50g maslaca
U loncu ugrijte maslinovo ulje i dodajte mu zdrobljeni češnjak. Kad lagano požuti dodajte repove kozica te tanko narezane ploške tikvica. Promiješajte i pirjajte dok tikvice malo ne omekšaju.
Nakon toga dodajte rižu i miješajte dok riža ne postane staklasta.
Tada dodajte vino pa miješajte dok ne ispari.
Dodajte malo toplog temeljca ili vode, miješajte dok ne ispari. Tako - dio po dio - dodajte temeljac /vodu sve dok riža ne omekša i pritom često miješajte.
Posolite i popaprite, a kad je riža skuhana (a dente - morate ju osjetiti pod zubima) maknite sa vatre i umiješajte maslac te pospite peršinom.
savršeno........tako i radim
OdgovoriIzbrišiHvala :D
IzbrišiZa mene je ovo savršeno, a mojem mužu bi bilo malo - malo, ali ću ga već uvjeriti! Volim ovakva jednostavna, profinjena jela.
OdgovoriIzbrišiNadam se da ga nećeš morati puno uvjeravati. Hvala ti :D
Izbriši