Rižoto s kozicama i tikvicama

Kremasti rižoto sa finim sastojcima mi nikad ne dosadi... Ovo je jedno od onih vječnih jela koja su nam našem redovnom jelovniku, a koja redovno zaboravljam dokumentirati. Jednostavno, fino, brzo, a toliko puno finih aroma... Zapravo su mi takva jela i najdraža.


Za dobar rižoto treba se mrvicu potruditi. Pronaći kvalitetne sastojke - dobru rižu, fino vino... I polako dodavati temeljac/vodu i često miješati. Da, treba se mrvicu potruditi, ali ćete i dobiti prefini, kremasti rižoto kakav ćete poželjeti još puno puta pripremiti 😊









400g arborio riže
500g očišćenih repova kozica
1 tikvica narezana na tanke kolutove
2-3 žlice maslinovog ulja
3-4 češnja češnjaka
1dl bijelog vina
oko 750ml temeljca ili vode (po potrebi i više)

sol, papar, peršin
50g maslaca


U loncu ugrijte maslinovo ulje i dodajte mu zdrobljeni češnjak. Kad lagano požuti dodajte repove kozica te tanko narezane ploške tikvica. Promiješajte i pirjajte dok tikvice malo ne omekšaju.
Nakon toga dodajte rižu i miješajte dok riža ne postane staklasta. 
Tada dodajte vino pa miješajte dok ne ispari. 
Dodajte malo toplog temeljca ili vode, miješajte dok ne ispari. Tako - dio po dio - dodajte temeljac /vodu sve dok riža ne omekša i pritom često miješajte. 
Posolite i popaprite, a kad je riža skuhana (a dente - morate ju osjetiti pod zubima) maknite sa vatre i umiješajte maslac te pospite peršinom.


Primjedbe

  1. Za mene je ovo savršeno, a mojem mužu bi bilo malo - malo, ali ću ga već uvjeriti! Volim ovakva jednostavna, profinjena jela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ga nećeš morati puno uvjeravati. Hvala ti :D

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije