Tarte Tatin - francuska pita od jabuka

Možda se pitate čemu još jedan recept za ovaj divan francuski klasik. Jednostavno zato što sam naišla na odličan recept. Priprema je nešto jednostavnija od one uobičajene i tradicionalne, a rezultat je odlična pita koja će sve oduševiti. Recept je sa moje omiljene stranice Food 52, a različit je utoliko što preporučuje da nešto više truda posvetimo prhkom tijestu kako bi postalo lisnatije, a nešto manje truda samom nadjevu koji se divno karamelizira tijekom samog pečenja, dakle bez prethodne pripreme nadjeva u tavici. No, ako nemate vremena ili možda volje tijesto će vam ispasti ukusno i bez slaganja koje je inače tipično za pripremu lisnatog tijesta. Samo pripazite da bude deblje razvaljano. Dakle, odličan one pot recept, bez dodatnog posuđa :). Moram priznati da su mi takvi recepti i najdraži :). Eh, da, ima i cimeta iako njega nema u orginalnom receptu. Jednostavno ne mogu zamisliti kolač od jabuka bez cimeta pa sam ga i ovdje stavila :).

O povijesti i porijeklu ovog divnog deserta ne bih trošila previše riječi, uguglajte ako vas zanima i saznat ćete cijelu priču o piti sestre Tatin :).






  
340g glatkog brašna
prstohvat soli
220g hladnog maslaca
8 žlica hladne vode

nadjev:
85g maslaca sobne temeprature
80g šećera
1 žlica cimeta
prstohvat soli
4 velike jabuke


Hladan maslac narezati na veće komade pa ga utrljati u brašno pomiješano sa solju, ali tako da ostanu vidljivi komadići maslaca. Tada dodajte ledeno hladnu vodu i brzo umijesite tijesto. Nemojte mijesiti predugo, već samo toliko koliko je potrebno da se formira kugla. Omotajte ju folijom pa ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na 1 cm debljine. Preklopite lijevu trećinu tijesta do sredine i onda to isto napravite sa desnom trećinom pa onda još jednom donju polovicu preklopite preko gornje. Opet omotajte folijom pa ostavite u hladnjaku 20-30 minuta. Ako imate dovoljno vremena presložite tijesto još jednom pa opet ohladite 30 miniuta u hladnjaku, no ako vam se žuri preskočite drugo slaganje pa odmah razvaljte tijesto na oko 1 cm debljine. Omotajte ga oko oklagije, sve još jednom omotajte folijom i ostavite u hladnjaku dok pripremate nadjev. 

Ugrijte pećnicu na 220°C. 
Jabuke ogulite, prepolovite i izdubite im koštice.
Za pečenje pripremite okrugli kalup ili tavu/lonac koji može u pećnicu promjera 22-24cm. Ne koristite kalupe za torte sa obručima jer će vam iscuriti nadjev.
Maslac sobne temperature razmažite po stranicama i dnu posude za pečenje. Šećer pomiješajte sa cimetom i soli pa pospite po maslacu. Poslažite jabuke tako da okruglu stranu okrenite prema dnu kalupa. Iz hladnjaka izvadite tijesto, prekrijte njime jabuke pa odrežite višak tijesta. 
Tarte Tatin pecite na 220°C oko 40 minuta dok tijesto lagano ne posmeđi. Ispod kalupa je dobro staviti još i lim za pečenje jer vam nadjev može iscuriti dok vrije ako je kalup nešto niži.
Izvadite iz pećnice, ohladite 5 minuta pa preokrenite na tanjur za posluživanje. 
Poslužite toplo, po želji uz sladoled od vanilije. 

Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije