Mousse od limuna


Kad sam vidjele fotke ovog moussea na Dalmatia gourmande znala sam da ću ga vrlo brzo isprobati. Volim limunaste kolače, torte, pite, pa i sladoled. Jednostavno mi se jako sviđa taj spoj kiselkastog i slatkog i ne mogu mu odoljeti. A ovaj mousse je divno lagan i pjenast, baš kako mousse treba izgledati. Ako volite limun, svakako ga isprobajte. U mojoj varijanti ima nešto manje šećera, pa ako volite slađe radije ga pripremite po orginalnom receptu.







60ml vode
10g želatine u prahu
250g šećera
6 limuna
6 jaja
prstohvat soli
250ml vrhnja za šlag

Želatinu stavite u malu šalicu i prelijte sa vodom. Promiješajte i ostavite da nabubri. Kad nabubri, otopite ju na laganoj vatri stalno miješajući.
Limune ocijedite i naribati im koricu.
šećer, žumanjke, sok od limuovu koru i malo soli staviti u posudu za kuhanje na pari i dobro izmiksati. Kuhati na pari i stalno miješati dok se krema ne zgusne. Ne smije zavrijeti. Maknuti s pare i dodati joj otopljenu želatinu. sve dobro izmiksati i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Vrhnje za šlag izmksati u čvrsti šlag, a bjelanjke u čvrsti snijeg.
U prohlađenu kremu dodati prvo šlag i dobro izmiksati pa onda pažljivo umiješati bjelanjke.
Još jednom na kraju sve dobro izmiksati i ostaviti da se ohladi hladnjaku bar 3 sata prije posluživanja.

Primjedbe

  1. Pravila sam ovaj Majin mus i zaista je predivan. Nisam smanjivala količinu šećera evo vidim kod sebe u komentaru oko tog recepta ali verovatno je u pitanju veličina samog limuna...ima ih raznih. U svakom slučaju za svaku preporuku. Ovo je dezert koji se može izneti i posle najfinijeg ručka pred goste koji nam ne dolaze svaki dan. Prelep!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno tako, može se poslužiti i u najsvečanijim prilikama :)

      Izbriši
  2. želatinu nikada ne koristim (bez veze, ne znam ni sama zašto), ali kada sam vidjela ovaj divan mousse, morati ću se odlučiti i na to. Baš se veselim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovdje se otopljena želatina dodaje u toplu smjesu,a to je jednostavniji način upotrebe želatine. Ne moraš se bojati želatine, mislim da ovo nema šanse da ne uspije ako se točno pridržava uputa :)

      Izbriši
  3. Super mu je boja, mogla bi slijedeći put kad dobijem limune, ovaj put sam ih samljela u sirup

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije