Karamel pita s krokantom od oraha

Dosadila mi je klasična mađarica, ali obzirom da jako volim ovu vrstu kolača morala sam isprobati nešto malo drugačije - rezultat tog traženja je ova meka, savršena prhka pita sa karamel kremom i krokantom od oraha. Recept je s Coolinarike, toliko dobar da mu ništa ne treba mijenjati, samo sam mu malo dodala :). I to krokant od oraha koji se divno složio sa neutralnom karamel kremom i dodao ovom krasnom kolačiću orašastu notu. To je za one koji žele više :) jer je ovaj kolač vrlo ukusan i bez krokanta.





150g oštrog brašna
150g glatkog brašna
½ praška za pecivo
100g maslaca
1jaje
80g šećera
1 žlica kiselog vrhnja

za kremu:
50g glatkog brašna
200g šećera
1 žlica vanilin ekstrakta
500ml hladnog mlijeka
100g maslaca

za krokant od oraha:
50g krupno sjeckanih oraha
50g šećera

za glazuru:
3 žlice vode
3 žlice šećera
50g čokolade
50g maslaca
1 žlica ulja

Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta. Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.

Za kremu u manjoj posudi pomiješajte brašno, 120g šećera i ekstrakt od vanilije, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.
Na laganoj vatri pržite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti). Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.
Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje. U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.

Za krokant u manju posudu stavite šećer se lagano karamelizira (treba biti svijetlo žut) te dodati mu krupno sjeckane orahe. Neprestano miješati tako da se šećer zalijepi za orahe. Maknuti s vatre i izliti na papir za pečenje u tankom sloju te ostaviti da se ohladi..Ohlađen krokant izmrviti u mužaru ili zamotati u papir pa bocom ili batom za meso valjati dok se ne izmrvi. Ne mora biti sitno izmrvljeno.




Svaku koru premažite 1/3 kreme, posipajte krokantom i završite zadnjom korom.

Pitu pokrijte prozirnom folijom i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.
Glazuru pripremite tako da vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
Maknite s vatre i dodajte maslac. Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.

Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.

Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije