Ekleri s čokoladom ili kavom

Princez krafne i ekleri su kolači koje jako volim, no teško se odlučim da ih i napravim. Kao da imam neku predrasudu i stalno mi negdje u glavi zvoni - to je teško, to je teško... Iako znam sva pravila, iako imam odličan recept, iako sam ih dovoljno puta pekla, iako zaista znam da nije teško i da je zapravo brzo gotovo... No, kad se napokon odlučim, guštu nema kraja. Zapravo, ima kraj - čak i prebrzo dođe taj kraj jer nekako prebrzo nestaju s tanjura.

Ovog puta sam uz uobičajene čokoladne eklere napravila i ove s kavom. Ugodno sam se iznenadila blagim, mliječnim okusom kreme od kave, a i glazura je jako fina. Obožavatelji kave će uživati u njima  :)










160g glatkog brašna
100g maslaca
1/4 litre vode
malo soli
4 cijela jaja

za kreme:
500ml mlijeka
100g šećera
20g gustina
2 jaja
1dl slatkog vrhnja
50g tamne čokolade
1 žličica instant kave otopljena u žlici vode

čokoladna glazura:
50g tamne čokolade
glazura od kave:
100g šećera u prahu
1 žlica jake kave

Prvo pripremite kremu.
U manju posudu stavite mlijeko na vatru da zavrije. U drugoj posudi izmiksati žumanjke, šećer i gustin. Kad mlijeko zavrije maknuti ga sa vatre te dodati žlicu po žlicu vrućeg mlijeka na smjesu jaja i miješati. Kad se jaja zagriju, smjesu jaja i mlijeka uliti u ostatak mlijeka te vratiti na vatru. Neprestano miješati i kuhati 2-3 minute dok se ne počne zgušnjavati.
U drugu posudu natrgati čokoladu te preliti polovicom kremu i dobro izmiješati da se sve izjednači.
U ostatak kreme umiješati otopljenu instant kavu.
Obje kreme ohladiti.
Kad se ohlade u svaku umiješati po pola dl tučenog slatkog vrhnja.

Dok se kreme hlade napravite eklere.
Zakuhati vodu. Dodati maslac i sol i kuhati 2 minute. Maknuti s vatre, umiješati brašno, vratiti na vatru i miješati kuhačom dok se masa ne počne odljepljivati sa nje. Ohladiti. Dodavati jedno po jedno jaje i mikserom dobro izraditi. Ostaviti tijesto da odmori oko pola sata. Zagrijati pećnicu na 250°C. Lim namočiti vodom. Tijesto staviti u slastičarsku špricu te štrcati prutiće dužine 7-8 cm široko razmaknute. Peći 10-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Ne otvarati vrata pećnice.
Ohladiti, pa skinuti s lima.

Glazure pripremiti tako da na pari otopite čokoladu, a onu od kave tako da šećer u prahu dobro promiješate sa žlicom kave.

Eklere prerezati te puniti kremama i preliti glazurama. Kreme možete i ukrasno naštrcati slastičarskim špricama.
Ako ne želite raditi obje vrste, samo udvostručite posebne sastojke za kremu (čokoladu ili kavu) te glazuru one vrste koja vam se više sviđa.

Printaj recept



Primjedbe

  1. I mi volimo kolače od kuvanog testa. Bas u folderu imam uslikane eklere sa kafom, cekaju red na objavljivanje... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. baš me zanima kakva je tvoja krema :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I kod mene je isto, princezice i eklere volim, a pravim ih jako rijetko. Sada me baš mamiš da ih i ja napravim , posebno si me zainteresirala sa kombinacijom sa kavom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. meni se kombinacija sa kavom bas jako svidjela :)

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije