Čokoladna keks torta


Ah, šta da radim kad moji klinci najviše vole ovakve torte s keksima :). 
Ovo je obična, najjedostavnija keks torta, ali njima i najdraža. Recept koji se dijeli i umnaža na dječjim rođendanima i torta kod koje se uvijek traži još jedna kriška. 

Može biti okrugla, kockasta, pravokutna, može imati čak i ticino pokrov, možete ju obložiti čokoladom kao ja, možete ju premazati šlagom... Mogućnosti su neiscrpne, sve ovisi samo o vašoj mašti i vještini da od obične keks torte napravite ljepoticu.

A ako trebate još ideja za keks torte, pogledajte i ovu - Princ William čokoladna keks torta :)







500g petit beurre keksa
oko 2dl mlijeka ili kave za umakanje keksa

4 žumanjka
4 žlice brašna
2 žlice šećera
žličica ekstrakta od vanilije
500ml mlijeka
250g maslaca sobne temperature
150g šećera u prahu
150g čokolade

po želji glazura:
100g čokolade
žlica omekšalog maslaca
par kapi ulja




Žumanjcima dodati brašno, šećer i vaniliju te malo mlijeka od već odmjerenih 500ml. Ostatak mlijeka staviti u lonac na laganu vatru, a u međuvremenu smjesu žumanjaka, šećera i mlijeka kratko izmiksati.
Kad mlijeko zakipi, maknuti ga s vatre te uliti smjesu žumanjaka. Dobro promiješati, vratiti na laganu vatru da se krema zgusne. Kad je krema gotova, maknuti s vatre i dodati u nju čokoladu te dobro promiješati da se sve sjedini. Dobro ohladiti.
Omekšalom maslacu dodati šećer u prahu te pjenasto mikserom istući. Dodati u ohlađenu kremu te dobro, još jednom, mikserom izmiješati.

Torta može biti okrugla ili pravokutna. Ako radite pravokutnu onda kekse slažite na tanjur ili tacnu po 4x4, a ako želite okruglu onda na tacnu stavite obruč za torte promjera 24cm te slažite kekse tako da popunite dno.

Znači, kekse lagano umočite u mlijeko ili kavu, ne smiju biti mokri, te slažite u željeni oblik pa nanesite sloj kreme i tako dok ne potrošite sve sastojke. Ostatkom kreme omažite cijelu tortu.

Složenu tortu stavite u hladnjak na par sati da se krema stegne pa ju nakon hlađenja ukrasite.
Glazuru napravite tako da na pari otopite čokoladu te u nju lagano umiješate maslac i na kraju dodajte malo ulja. Glazurom omažite tortu te po želji još ukrasite čokoladnim listićima i krokantom.

Printaj recept








Primjedbe

  1. S keksima obično radim "kolač" pudinga, a sviđa mi se i ova torta!

    OdgovoriIzbriši
  2. i moji obožavaju ove torte zato ih često pravim odlične su i vrlo jednostavne :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Svi volimo ovakve torte.Ova tvoja je super!

    OdgovoriIzbriši
  4. Moja mama ju isto radi (doduše nije veće duže vrijeme) i svi je volimo! Tako jednostavna, a tako dobra!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjećam se je ovo bila isto tako hit torta u vrijeme kada sam ja bila mala. Znači, pradavno:)) Nikada je nisam radila, iako je ova tvoja verzija zaista odlična (bojala sam se da ćeš u receptu posegnuti za pudingom i da ću jednostavno preskočiti komentar jer kada pročitam "puding" za kremu, nemam baš ništa lijepo za komentirati. Kao što velim, ovo je sigurno odlično!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. aaaa, ne moras se bojati, nema sanse da posegnem za pudingom. Ili margarinom ili vegetom :). Izbjegavam i sirova jaja, iako su ona prirodna :lol. A trudim se izbaciti i vanilin šećer, pa sam si napravila ekstrakt od vanilije :)
      I moja ju je mama radila s pudingom, tako da sam se odusevila kad sam dobila ovaj recept bez njega :)

      Izbriši
  6. Torte sa keksima uvijek dobro prođu kod djece, ali niti mi odrasli često nemamo ništa protiv kojeg zalogaja. Ova mi odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  7. Posto je keks torta najomiljenija u nasoj porodici, recept sam prisvojila i veoma cesto ga upotrebljavam. Upravo po mom ukusu. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  8. O hvala Bogu, recept bez pudinga!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije