Tart s tikvicama

Pita, kiš, slani tart... tako je teško ovom prefinom jelu dati pravo ime. No, mislim da je to i nevažno jer koje god mu ime dala svi znaju o čemu riječ :)

Ovo je, dakle, jedna varijanta kiša - sa naribanim tikvicama. Ništa posebno inovativno, al fino i ukusno jelo koje se može poslužiti kao toplo predjelo ili glavno jelo ako niste jako gladni :). 
Ili ako ste baš jako gladni - ispecite dvije pite :)






za prhko tijesto:
190g brašna
125g maslaca
prstohvat soli
40ml hladne vode

za nadjev:
200g šunke
100g sira
1 tikvica
3 jaja
200ml vrhnja za kuhanje
200ml mlijeka
sol, papar, muškatni oraščić

Prvo naribajte tikvicu i lagano posolite. 
Ugrijete pećnicu na 180°C.
Umijesite prhko tijesto tako da rukama ili vilicom napravite mrvice od brašna i soli sa hladnim maslacem narezanim na listiće. Dodajte hladnu vodu i brzo umijesite tijesto. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite u kalup za pite namazan maslacem. Prstima dobro utisnite tijesto po rubovima.
Šunku i sir narežite na sitne kockice. Možete koristiti i pancetu, samo tada pazite na količinu soli koju ćete dodati kasnije.
Naribanu tikvicu dobro iscijedite i zajedno sa šunkom i sirom rasporedite po tijestu. 



U posebnoj posudi pjenjačom ili mikserom izmiješajte jaja, dodajte vrhnje za kuhanje i mlijeko te posolite, popaprite i začinite s malo muškatnog oraščića. Prelijte preko pripremljenog nadjeva u kalupu za pite.


Pecite na najnižoj polici u pećnici oko 45 minuta na 180°C. 








Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije