Pita od maka


Podloga od prhkog tijesta, sočan nadjev od maka, malo drugačija glazura od čokolade i meda koja se savršeno sljubljuje s makom... i jedna ruža...







140g oštrog brašna
malo soli
85g hladnog maslaca
1 žlica šećera
6 žlica hladne vode

200g mljevenog maka
200ml vrućeg mlijeka
sok od 1 limuna
1 žlica ruma
85g maslaca
2 jaja
100g šećera
malo soli

za glazuru:
55g tamne čokolade
2 žlice slatkog vrhnja
1 žlica meda
1 žlica vruće vode





Ugrijte pećnicu na 180°C.
Mljeveni mak usuti u posudu i preliti vrućim mlijekom. Ostaviti da se ohladi. 
Rukama napraviti mrvice od brašna, soli, šećera s hladnim maslacem narezanim na listiće. Dodati hladnu vodu i brzo umijesite tijesto. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i staviti u namašćeni kalup za pite. Ostaviti pola sata u hladnjaku.
U ohlađeni mak dodati limunov sok i rum. Odvojiti žumanke od bjelanjaka. Bjelanjke sa malo soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto istući s šećerom, dodati otopljeni omekšali maslac dobro izmiksati te dodati mak. Dobro izmiksati da smjesa postane jednolična te velikom žlicom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu naliti na tijesto u kalupu za pite.
Peći u ugrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Ohladiti.

Glazuru pripremiti tako da na pari otopite čokoladu, dodati vrhnje, med i žlicu vruće vode. Dobro izmiješati da postane jednolično te preliti preko ohlađene pite.

Verzija za ispis






Komentari

  1. Ja obožavam mak ali, samo ja. I vjeruj mi željna sam kolača s makom:) Predivno izgleda a zanimljiva mi je ova glazura s medom!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i kod mene je tako - dio obitelji obozava mak, a drugi dio nece ni taknuti :).

      Izbriši
  2. I ja sam ljubitelj maka i to veliki.Pitica mi se jako svidja!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasna kombinacija u ovoj piti, jako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  4. Obozavam kolace sa makom i jaaakooo mi se dopada ova pita! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. kod mene svi vole mak, pita je odlična, zanimljiva glazura

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mora da se pravi. Danas upravo kupila od Poljaka veliku konzervu vec pripremljenog maka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mmm, bas me zanima kako ce ispasti sa konzerviranim makom :)

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije