Čokoladni anđeoski kolač (Angel food cake)

Ako volite prozračne, pahuljaste, lagane biskvite, a ništa vam, kao meni, ne ide bez čokolade i još k tome imate višak bjelanjaka koje treba potrošiti onda je ovo pravi recept za vas. Ne mogu bas reći da je riječ o klasiku jer originalni recept u ovom slučaju dolazi bez čokolade ili kakaa, no ljubiteljima čokolade će se sigurno svidjeti. Ovog puta sam ga napravila u najjednostavnijoj verziji bez dodataka i preljeva, no ako ga želite obogatiti dodajte mu malo sjeckane čokolade ili kapljica, možda malo kandiranog voća ili ga prelijte čokoladnom glazurom i dobit ćete vrhunsku slasticu.







6 bjelanjaka
200g šećera
1 vanilin šećer
1dl slatkog vrhnja
3 žlice gorkog kakaa
40ml vruće vode
prstohvat kardamoma
160g brašna
pola praška za pecivo
po želji dodati još 100g sjeckane čokolade ili kandiranog voća






Pećnicu ugrijati na 180°C.
U posebnoj posudici pomiješati kakao sa vrućom vodom da bude bez grudica i ostaviti sa strane.
Bjelanjke mikserom istući čvrst snijeg te im postepeno uz miksanje dodavati šećer i vanilin šećer te kardamom.  Dodati vrhnje i pripremljen kakao te dobro izmiksati. Velikom žlicom lagano umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Po želji umiješati i dodatke.
Peći u ugrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.

Verzija za ispis





Komentari

  1. Baš sam znatiželjna kakav je okus ovog biskvita. Nisam još nikad radila biskvit samo s bjelanjcima.

    OdgovoriIzbriši
  2. uz to sto je lagan, ovaj biskvitic je i lagano ljepljiv, a meni je takav bas fin. Vrijedi probati, posebno kad treba potrositi visak bjelanjaka :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ja dodam grožđice, ali fino je i ovako bez iakavih dodataka

    OdgovoriIzbriši
  4. Super izgleda. Ja sam radila običan angel food cake i baš nije naišao na oduševljenje ukučana. Možda će im biti bolji ovako sa čokoladom.

    OdgovoriIzbriši
  5. vjerujem da hoce jer se i mojima puno vise svidja uz dodatak kakaa :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije