Kolač od rogača i mente

Ovaj recept je moja ulaznica za ovomjesečni krug igre Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca vodi Pamela sa bloga Charmpam cakes. Zadala nam je vrlo zanimljivu temu - menta!
Mentu sam dosad koristila samo u salatama, no ovog sam puta odlučila isprobati ju i u slatkoj varijanti, u kombinaciji sa rogačem i kakaom. I ispalo je baš super. Kolač je vrlo aromatičan, bogat okusom, baš poseban... Samo ga treba čuvati prekrivenog folijom jer se brzo suši. Ako vam šta ostane za čuvanje :).










250g mljevenog rogača
200g šećera
50g gorkog kakaa
5 jaja
100g omekšalog maslaca
2 žličice praška za pecivo
1 žlica sitno nasjeckanih listića mente
150ml mlijeka



Ugrijati pećnicu na 180°C.

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Mikserom bjelanjke istući u čvrst snijeg. Žumanjcima dodati šećer i istući dok ne postane pjenasto. Dodati omekšali maslac i još dobro izmiksati. Dodati rogač, prašak za pecivo, kakao i mentu i lagano izmješati. Dodati još i snijeg od bjelanjaka te velikom žlicom lagano miješati dok se smjesa ne ujednači. Pripremiti duguljasti kalup za kruh tako da ga premažemo maslacem i pospemo brašnom. U kalup uliti pripremljenu smjesu.
Peći 30-35 minuta na 180°C.
Pri kraju pečenja zavriti mlijeko te pečeni vrući kolač preliti sa kipućim mlijekom.
Ohladiti i poslužiti.

Verzija za ispis







Komentari

  1. baš zanimljiva i lijepa kombinacija

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je odlična kombinacija, rogač volim, i uz kakao ovdje je i menta baš pravi dodatak za osvježenje. Sviđa mi se !

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljivo. Nisam baš ljubitelj rogača ali znam kome ću ovako nešto pripremiti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja nikad nisam mentu koristila u salatama ni u slanim kombinacijama. Samo u slatkisima... Ovo je predivan kolac!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. joj, u salatama je super, daje predivan osvjezavajuci okus, a posebno mi pase uz kus-kus i bulghur :)

      Izbriši
  5. mene je kombinacija baš oduševila, samo treba pripaziti da je rogač fino sameljen. Na trzistu ima i dosta grubo meljenih pa onda i struktura kolaca bude zrnatija i nekako vise suha.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije