Preskoči na glavni sadržaj

Reform kocke


Bliže se blagdani, grad bliješti i sjaji, kuhano vino i kobase mirišu sa svakog ugla, još malo i sve će nas uhvatiti blagdanska groznica... Sve? Da, sve, samo što se nekima očituje kao posvemašnja nervoza, a nekome kao neobuzdana sreća i naravno da ima još mnogo sivih nijansi između....

A ja... ja pečem kolače, šta drugo :)

Lješnjak i čokolada, ima li bolje kombinacije? Pa još ako je riječ o klasiku koji svi vole... Samo je ovdje u malo drugačijoj formi - umjesto reform torte, napravila sam reform kocke, onako veličine zalogaja, taman kakve i trebaju biti na tanjuru sa ostalim božićnim kolačima. Recept je varijacija nekoliko njih, smanjivala sam, dodavala, oduzimala i dobila omjere koji se meni idealni :)







6 bjelanjaka
150g šećera
1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
250g lješnjaka
3 žlice oštrog brašna

6 žumanjaka
100 g šećera u prahu
200 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
krupno drobljeni poprženi lješnjaci za posipanje

Lješnjake popržiti, oguliti i samljeti.
Pećnicu ugrijati na 160°C
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer i vaniliju, pa još malo tući mikserom dok ne nastane sjajna glatka smjesa. Mljevene lješnjake sa brašnom i lagano kuhačom umiješati u smjesu.
Lim veličine pećnice obložiti papirom za pečenje i žlicom na njega ravnomjerno nanijeti smjesu bjelanjaka i lješnjaka. Poravnajte i zagladite. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-tak minuta dok se ne osuši. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Žumanjke i šećer tući mikserom dok smjesa ne postane svijetla. Staviti na paru pa miješati pjenjačom dok se ne zagrije, pa dodati čokoladu. Miješati dok se krema ne zgusne i tada maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi. Maslac sobne temperature pjenasto umutiti mikserom, pa umiksati u hladnu kremu.

Tijesto prerezati po pola tako da dobijemo dvije jednake polovice. Oba komada pažljivo odvojiti od pek-papira. Jednu polovicu tijesta položiti na tanjur ili poslužavnik pa premazati sa pola kreme, prekriti drugim dijelom tijesta i namazati ostatak kreme. Posuti krupno zdrobljenim poprženim lješnjacima i ohladiti prije posluživanja.

Print

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)