Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od ožujak, 2012

Pašurate

Na Hvaru se pašurate tradicionalno peku za Badnjak i Veliki petak.
Ovo je stari recept koji se dosta razlikuje od modernijih verzija. Nema u njima ni jaja, ni jogurta... No, bez obzira što na prvi pogled možda djeluju skromno, a i priprema je nešto duža, tradicija je s razlogom sačuvana - toliko su meke da se tope u ustima, jednako tople ili hladne. Prže se nešto duže nego moderne fritule, a kad su pečene primjetno su teže i kompaktnije, a uz to, zbog prethodne toplinske obrade većeg dijela brašna, ne ostavljaju osjećaj težine u gladnim trbuščićima.

Svakako se vrijedi malo potruditi i isprobati ih i u svom domu, a ne samo na otočkim rivama.





Američke krafne (Doughnuts)

Prošlog sam se mjeseca bavila super receptom za dizano tijesto od kojeg sam radila redom parene okruglice na mlijeku, kvasne okruglice iliti germknedlebuhtle i ružice s lješnjacima. Nakon što sam ga pekla u mlijeku, pa kuhala u vodi, te pekla u pećnici punjeno pekmezom, a kasnije i lješnjacima logično je bilo pokušati ga i ispržiti u dubokom ulju. Mogla sam ih napraviti i kao obične krafne, al to mi je ipak nekako izgledalo kao svetogrđe :lol. Za naše domaće krafne ipak postoje provjereni recepti i pravila pripreme pa mi baš nije potrebno da izmišljam nove. Zato sam ih napravila u, ajmo reći, američkom obliku. Samo mi je karakteristična rupa ispala premalenom rupicom :), no zato je tijesto opet potvrdilo sve superlative koje sam mu dosad udijelila jer su krafnice ispale meke, prozračne i nimalo masne.





Mrvljivi kolač sa višnjama

Ovog sam tjedna trebala potrošiti višnje :). Proljeće nam je stiglo, a ja još imam zamrznutih višanja. Ovaj recept sam si isprintala čim ga je objavila Kranjica s Thursdaycooking. Privukla me je kombinacija višanja koje jako volim i čokolade bez koje ne mogu. Da, da, ovaj sam kolač jednostavno morala isprobati.
Nisam puno mijenjala jer je je recept odličan, samo sam umjesto margarina upotrijebila maslac i obzirom da sam koristila zamrznute višnje njih sam još dodatno posula žlicom šećera kad su već bile u limu. I izgleda da je moj lim od pećnice nešto veći jer je kolač ispao niži nego Kranjičin, al mi se takav baš svidio. Taman za narezati na zalogajčiće :)... Razbarušene zalogajčiće :)




Čokoladni anđeoski kolač (Angel food cake)

Ako volite prozračne, pahuljaste, lagane biskvite, a ništa vam, kao meni, ne ide bez čokolade i još k tome imate višak bjelanjaka koje treba potrošiti onda je ovo pravi recept za vas. Ne mogu bas reći da je riječ o klasiku jer originalni recept u ovom slučaju dolazi bez čokolade ili kakaa, no ljubiteljima čokolade će se sigurno svidjeti. Ovog puta sam ga napravila u najjednostavnijoj verziji bez dodataka i preljeva, no ako ga želite obogatiti dodajte mu malo sjeckane čokolade ili kapljica, možda malo kandiranog voća ili ga prelijte čokoladnom glazurom i dobit ćete vrhunsku slasticu.




Čokoladni puding od kruha

Moram priznati da nove recepte najčešće tražim zato da bih pronašla nov način kako potrošiti neku namirnicu. Ovog puta je riječ bila o starom kruhu. Željela sam nešto novo, a slatko, pa još ako je fino i još ako ima čokolade... I našla puding od kruha. Ovo je svakako zanimljiva slastica i ukusan je i dobar je način za potrošiti stari kruh, al meni je bilo fino samo dok je toplo. Tada je i kruh je mekan i sve je nekako kremasto. Kako i očekujemo do pudinga. Može se poslužiti i dobro ohlađeno, al tako mi se nije svidjelo jer se kruh stvrdne pa cijela slastica ima drugačiju teksturu i premalo je kremasta. Na žalost, i slikala sam ju tako ohlađenu pa sam ostala razočarana jer to više nikako nije bila ona fina i lijepa slastica od dana ranije.






Kolač od rogača i mente

Ovaj recept je moja ulaznica za ovomjesečni krug igre Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca vodi Pamela sa bloga Charmpam cakes. Zadala nam je vrlo zanimljivu temu - menta!
Mentu sam dosad koristila samo u salatama, no ovog sam puta odlučila isprobati ju i u slatkoj varijanti, u kombinaciji sa rogačem i kakaom. I ispalo je baš super. Kolač je vrlo aromatičan, bogat okusom, baš poseban... Samo ga treba čuvati prekrivenog folijom jer se brzo suši. Ako vam šta ostane za čuvanje :).






Muffin pita s jabukama

Otkad sam otkrila Pinterest satima bih mogla sjediti i gledati, uživati, klikati, pa opet uživati... Divno i vrlo inspirativno. Jedan od prvih recepata koje sam tamo uočila bio je ovaj za Apple pie streusel muffins. Privukla me je slika, a onda i upute za pripremu... Doduse, nije mi baš mi jasno treba li zaista za 12 muffina baš 3 šalice (po 2,5dl) brašna i već sam krenula smanjivati količinu, a onda sam se ipak odlučila slijediti recept točno onako kako piše i bez i najmanje izmjene. To mi, inače, jako teško pada, al ovog puta se nisam razočarala jer zaista ništa nije trebalo mijenjati. Dobila sam predivne, visoke, sočne muffine. A ovaj crumble posip koji muffinu daje dojam pite od jabuke je genijalan i zaista ga vrijedi isprobati baš ovako na muffinu.






Crna amaretti torta

Tražila sam način kako da potrošim amaretti keksiće koje nitko nije htio pojesti. Željela sam nešto jednostavno, a opet bar malo drugačije... Na kraju mudrovanja dobila sam tortu koja se je jako svidjela onima koji su probali iako im se sami keksići uopće nisu sviđali...
Iskreno, uopće nisam očekivala da će im se svidjeti jer mi uopće nije bila baš nešto lijepa. Kao što se i vidi na slici. Ispala mi je preniska jer sam ju pekla u prevelikom kalupu za torte.
Da, da, hitno moram nabaviti mali kalupić :).
No, spoj amaretića, kakaa i prošeka ipak daje posebnu, neodoljivu notu.
Posebno neodoljivu obožavateljima čokolade :).





Pita od maka

Podloga od prhkog tijesta, sočan nadjev od maka, malo drugačija glazura od čokolade i meda koja se savršeno sljubljuje s makom... i jedna ruža...