Sbriciolata - talijanska mrvičasta torta

Nedavno sam guglajući slučajno naletjela na fotografiju sbriociolate - talijanske mrvičaste torte. I toliko me oduševila da sam je morala odmah i sama ispeći. Sbriciolatom ju zovu na Siciliji i jugu Italije, a na sjeveru bi bila sbrisolona, odnosno na engleskom - crumble cake :D

Riječ je tradicionalnom talijanskom kolaču, a zapravo jednostavnijoj verziji poznatije crostate iliti tarta. Sbriciolata je svakodnevni kolač za doma, za poslije ručka, za doručak ili večeru i nije mu namjena da goste zadivi izgledom nego vaše nepce okusom. I da ne potrošite puno vremena jer će vam za pripremu, zajedno sa pečenjem, trebati oko 45 minuta.
Trebaju vam samo osnovne namirnice (dobro, i ricotta odnosno skuta, al' i nju se može kupiti u gotovo svakom dućanu). Mrvičasto tijesto priprema se sa mašću, no može se zamijeniti maslacem.

Kod odabira nadjeva možete dati mašti na volju. Od jabuka do nutele, sve ovisi samo o vašim željama i o tome što volite više.





350 g brašna
80 g šećera
1 žumanjak
60 ml ruma
90 g masti
prašak za pecivo
prstohvat soli

500 g ricotte
80 g šećera
100 g čokolade
100 g malina

Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

U posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo i sol te promiješajte. Zatim dodajte žumanjak, rum i mast. Sve dobro izmiješajte rukama pa trljajte dlanovima dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Ne smijete ga mijesiti u kuglu i pokušajte ga izmrviti u što sitnije.

Pripremite nadjev tako da ricottu dobro promiješate sa šećerom i dodajte joj krupno nasjeckanu čokoladu.

Kalup za torte promjera 24 cm dobro namažite maslacem i pospite brašnom.

Na dno kalupa rasporedite mrvice tijesta otpilike 1 cm debljine. Na sredinu tijesta stavite nadjev i rasporedite ga tako da do obruča ostane prazno oko 1 cm. Poslažite maline po nadjevu. I sad uspite ostatak mrvičastog tijesta te rasporedite ga oko nadjeva i na nadjev, tako da ga skroz prekrije.

Pecite prvo deset minuta na 200 stupnjeva, pa nakon toga smanjite temperaturu na 180 i pecite još 30-35 minuta.

Izvadite iz pećnice kad porumeni. Nadjev će vam izgledati kao da je tekuć, no tako treba i biti.
Tortu  ohladite prije posluživanja, a možete ju i posipati šećerom u prahu.

Print


Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije