Pita sa kupinama

Za ovu pitu najbolje je koristiti divlje kupine - mirisne, slatke i crne, one za koje se morate malo pomučiti da ih naberete, no muka vam bude višestruko nagrađena.
Pa ako vam ih nakon provlačenja kroz trnje nešto i ostane iskoristite ih za pripremu ove fine i jednostavne, pomalo rustikalne pite.




300g brašna
125g maslaca
1 žlica šećera
1dl hladnog mlijeka
1 jaje
malo soli

400g kupina
2 žlice šećera
sok  od 1 limuna
1 žlica gustina

Pomiješajte brašno i sol, dodajte hladni maslac i rukama napravite mrvice. Dodajte mlijeko i jaje te brzo umijesite tijesto. Nemojte dugo riješiti jer će postati žilavo.
Kuglu tijesta zamotajte u foliju i stavite u hladnjak pola sata.

Ugrijte pećnicu na 180°C.
Kalup za pite namažite maslacem i pospite brašnom.
Tijesto podijeliti u dva dijela, jedan neka bude nešto veći.
Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi te pažljivo prebacite u pripremljen kalup. Odrežite višak, te ga izbockajte vilicom.

Kupine operite,  poslije šećerom i gustinom,  dodajte sok od limuna te sve dobro promiješajte.

Nadjev rasporedite po pripremljenom tijestu u kalupu.

Drugi dio tijesta razvaljajte, narežite na trake i poslažite preko pite.
Pecite oko 30 minuta na 180°C.
Ohladiti, pa poslije šećerom u prahu i po želji poslužite sa kuglom sladoleda od vanilije.

Print


Primjedbe

Najčitanije