Krem juha od povrća i prosa

Obožavam povrtne krem juhe. Fine su mi, a i mogu se napraviti od zaista raznog povrća. Jednako tako ih možete i zagusiti na različite načine - od uobičajenog vrhnja za kuhanje ili sira do zobenih pahuljica, krumpira, indijskih oraščića ili kao u ovom receptu sa šakom prosa :D. Birajte po ukusu, prehrambenim prefencijama ili jednostavno po stanju u smočnici/hladnjaku.
Moram priznati da najčešće biram upravo po stanju u hladnjaku, a tako je nastala i ova juha. Od običnog grincajga i malo prosa dobila sam vrlo ukusnu, hranjivu i prehrambenu izuzetno vrijednu krem juhicu sa vrlo jednostavnim sastojcima.






1 vezica povrća za juhu (grincajg)
1 luk kozjak
2-3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
šaka prosa (100g)
sol, papar

Mrkve, korijen peršina i celer oguliti i narezati na kolutove, a ostalo povrće samo očisititi i oprati.
Na malo maslinovog ulja popržiti sitno nasjeckani luk, pa kad požuti zaliti toplom vodom te dodati pripremljeno povrće i češnjak. Neka kuha na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Tada dodati šaku prosa i nastaviti kuhati dok i proso ne omekša. Popapriti, posoliti i usitniti štapnim mikserom dok juha ne postane glatka. Ako vam juha pregusta dodajte još malo vode i kratko prokuhajte. Poslužite toplo.

Print

Primjedbe

Najčitanije