Ciambellone - kuglof na talijanski

Nedavno sam naletjela na ovu talijansku inačicu kuglofa i obzirom da mi je izgledala zanimljivo, morala sam isprobati. Nije neka velika razlika u odnosu na uobičajene kuglofe, no i te male razliek ga ipak čine drugačijim, a svakako ga vrijedi probati iako je ne tijesto nešto manje sočno nego kod mojih ostalih recepata za kuglof. Moji klinci su poželjeli da baš njega češće radim nego ostale 😊.

Talijanskim ovaj kuglof čini zamjena maslaca mascarponeom i aromatiziranje narančinom korom i sokom, te korištenje crnog pšeničnog brašna. 

I jedna ideja - ako vam ostane viška čokoladnih jaja za Uskrs - upotrijebite ih u ovom kolaču 😊



4 jaja
200g smeđeg šećera
250g mascarponea
300g crnog pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1 mahuna vanilije ili vanilin šećer
naribana kora jedne naranče i njen sok
100g mliječne čokolade

Jaja i šećer pjenasto istucite električnom mješalicom. Dodajte im mascarpone i narančin sok i dobro istucite mješalicom. 
Dodajte narančinu koru i sastruganu vaniliju ili vanilin šećer te brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Lagano ih umiješajte velikom žlicom. Dodajte još krupno nasjeckanu čokoladu. 
Kalup za kuglof namastite i pospite brašnom te u njega rasporedite tijesto. 
Pecvite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta. Ako je potrebno prekrijte kuglof sa papirom za pečenje kako ne bi vrh previše potamnio.
Izvadite ih kalupa i ohladite te po želji prelijte otopljenom čokoladom i pospite šećerom u prahu.
Predlažem da poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem.




  

Primjedbe

Najčitanije