Ciambellone - kuglof na talijanski
Nedavno sam naletjela na ovu talijansku inačicu kuglofa i obzirom da mi je izgledala zanimljivo, morala sam isprobati. Nije neka velika razlika u odnosu na uobičajene kuglofe, no i te male razlike ga ipak čine drugačijim i svakako ga vrijedi probati. Moji klinci su poželjeli da baš njega češće radim nego ostale 😊.
Talijanskim ovaj kuglof čini zamjena maslaca mascarponeom i aromatiziranje narančinom korom i sokom, te korištenje crnog pšeničnog brašna.
I jedna ideja - ako vam ostane viška čokoladnih jaja za Uskrs - upotrijebite ih u ovom kolaču 😊
4 jaja
200g smeđeg šećera
250g mascarponea
300g crnog pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1 mahuna vanilije ili vanilin šećer
naribana kora jedne naranče i njen sok
100g mliječne čokolade
Jaja i šećer pjenasto istucite električnom mješalicom. Dodajte im mascarpone i narančin sok i dobro istucite mješalicom.
Dodajte narančinu koru i sastruganu vaniliju ili vanilin šećer te brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Lagano ih umiješajte velikom žlicom. Dodajte još krupno nasjeckanu čokoladu.
Kalup za kuglof namastite i pospite brašnom te u njega rasporedite tijesto.
Pecvite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta. Ako je potrebno prekrijte kuglof sa papirom za pečenje kako ne bi vrh previše potamnio.
Izvadite ih kalupa i ohladite te po želji prelijte otopljenom čokoladom i pospite šećerom u prahu.
Predlažem da poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem.
Primjedbe
Objavi komentar