Sok od crvenog ribiza

Ribizi su na samom vrhu sezone i ako imate prilike nabaviti nešto veće količine ovog ljetnog voća, a ne želite raditi pekmeze ili žele, iskoristite ih za pripremu finog sirovog soka, odnosno sirupa. Šećer služi kao konzervans, a kad poželite popiti čašu soka samo ju razrijedite sa vodom.






Potrebno vam je: 
2 kg očišćenog crvenog ribiza
2 kg šećera
sok od 2 limuna
2 vrećice limunske kiseline

Ribize očistite od grančica i operite. Stavite ih u veliki lonac i ulijte 2l vode. Gnječilicom za pire izgnječite voće. Dodajte limunske kiseline, promiješajte pa poklopite lonac i ostavite da stoji 24h. 

Sljedeći dan procijedite sok kroz cjediljku pa mu dodajte šećer i limunov sok. Opet se promiješajte i ostavite da stoji još 24 sata. Po potrebi još jednom procihediti i puniti u čiste boce. 

Ovako pripremljen sok je najbolje čuvati u hladnjaku. 


Ako imate veće količine voća, najbolje ga je smrznuti pa onda malo po malo raditi sok. 


Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije