Sok od crvenog ribiza
Ribizi su
na samom vrhu sezone i ako imate prilike nabaviti nešto veće količine ovog
ljetnog voća, a ne želite raditi pekmeze ili žele, iskoristite ih za pripremu
finog sirovog soka, odnosno sirupa. Šećer služi kao konzervans, a kad poželite
popiti čašu soka samo ju razrijedite sa vodom.
Potrebno
vam je:
2 kg
očišćenog crvenog ribiza
2 kg šećera
sok od 2
limuna
2 vrećice
limunske kiseline
Ribize
očistite od grančica i operite. Stavite ih u veliki lonac i ulijte 2l vode.
Gnječilicom za pire izgnječite voće. Dodajte limunske kiseline, promiješajte pa
poklopite lonac i ostavite da stoji 24h.
Sljedeći
dan procijedite sok kroz cjediljku pa mu dodajte šećer i limunov sok. Opet se
promiješajte i ostavite da stoji još 24 sata. Po potrebi još jednom procihediti
i puniti u čiste boce.
Ovako
pripremljen sok je najbolje čuvati u hladnjaku.
Ako imate
veće količine voća, najbolje ga je smrznuti pa onda malo po malo raditi
sok.
veoma zdrav sok
OdgovoriIzbriši