Baci di dama (damski poljupci)

Baci di dama je tradicionalni talijanski kolačić iz Piemonta. Ako vam je sad nešto zazvonilo u ušima, daaaa, dobro vam zvoni jer i Ferrero (Nutella, jel ;)) je iz te talijanske regije bogate lješnjacima. Obzirom da je ipak riječ o majstorima kad je riječ o lješnjacima ni ovaj kolač nimalo ne zaostaje za poznatijim proizvodima.

Ovi vrlo prhki keksići od lješnjaka sljepljeni su otopljenom čokoladom i imaju onaj nutelasti okus koji obožavamo. Prilikom izrade morate malo pripaziti jer su jako krhki dok su topli.

Bez dvojbe - hit mojeg ovogodišnjeg božićnog tanjura :)







250g lješnjaka
250g maslaca
250g glatkog brašna
150g šećera
prstohvat soli

80g čokolade


Lješnjake popržite u pećnici (oko 10 minuta na 180°C), ogulite im koru i sitno sameljite. 
U posudi pomiješajte brašno sa šećerom i soli i dodajte narezani hladni maslac. Rukama ga urljajte u brašno tako da nastanu mrvice i dodajte lješnjake. Brzo umijesite tijesto. Nemojte to predugo raditi, stanite čim se formira lopta. Loptu tijesta zamotajte folijom  ostavite u hladnjaku oko sat vremena.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i rukama oblikujte loptice veličine lješnjaka. Posložite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Ostavite razmak od cca 1cm izmedju kolačića. 
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta. Ne smiju promijeniti boju!

Izvaide ih iz pećnice i ostavite da se ohlade jer su izrazito krhki dok su topli. 
Otopite čokoladu i slijepite njome po dva kolačića. 




Primjedbe

  1. Ovo bilježim. Osim lješnjaka, taj kraj je poznat po tartufima. Bila sam jedne jeseni u Ferreru i odlično smo jeli tjesteninu s tartufima. A ovi poljupci su zbilja divni!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije