Kolač s čokoladom, jabukama i orasima

Kad sam ugledala fotografiju i recept za ovaj kolač na web stranicama časopisa Food 52 istog sam trena poželjela i isprobati taj recept. Recenzija recepta je hvalospjev, a iako sam ponekad skeptična, ova mi je zazvučala poprilično uvjerljivo. Jer jedno je kad se tako hvali kolač koji i izgleda savršeno i skoro plastično, a nešto sasvim drugo kad se hvali kolač koji je izgledom daleko od savršenstva. Ovo je, dakle, vrlo sočan i pun biskvit sa nadjevom. Sočnost mu daje kiselo vrhnje, a punoću nešto drugačiji način miješanja. Uz to ovdje je tanak sloj nadjeva od jabuke, te krckavih oraha sa cimetom i šećerom, a tek komadići čokolade u biskvitu... I završni touch je posip od ostatka oraha, šećera i cimeta. Jedina izmjena koju sam napravila je već uobičajeno smanjivanje kpličine šećera :).
Divno, divno, idealan je za uz kavu, čaj, popodne, ujutro, navečer...

 





120g grubo nasjeckanih oraha
2 žlice cimeta
180g šećera
90g omekšalog maslaca
2 jaja
1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
270g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
malo soli
3dl kiselog vrhnja
1 jabuka, oguljena i tanko narezana na ploške
100g grubo nasjeckane čokolade

Ugrijte pećnicu na 180°C.
Maslacem namažite okrugli kalup promjera 22-24cm i ako je potrebno na dno stavite kruh papira za pečenje.
Izmiješajte orahe, cimet i 2 žlice šećera i ostavite sa strane.
U drugoj posudi mikserom dobrom izmiješajte maslac i ostatak šećera. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju i nastavite miksati dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa tu mješavinu dodajte u tijesto naizmjence sa kiselim vrhnjem. Pritom miksajte lagano na najnižoj brzini. Dodajte jos komadiće čokolade, a njih umiješajte lagano sa velikom žlicom ili kuhačom.
Polovicu tijesta izlijte u pripremljen kalup. Tanko narezane ploške jabuke posložite po tijestu tako da budu u jednom sloju pa posipajte polovicom smjese oraha. Preljte drugom polovicom tijesta i posipajte ostatkom smjese oraha, šećera i cimeta.
Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C ili dok ne postane zlatno smeđe.
Ohladite i poslužite.

Print



Primjedbe

Najčitanije