Boston cream pie

Ako ste redovni na Pinterestu, onda ste sigurno već zamijeniti slike ove torte. Osim u obliku torte može biti i u obliku cupcakesa, a priznajem da ne znam što mi od toga dvoga bolje izgleda :). No, ovog puta sam trebala tortu pa je izbor pao na klasičan recept i kalup.

Osim što izgleda privlačno ovako nesavršena, ova je torta iako ima dva sloja biskvita i između je jedan red kreme, dosta i sočna. Naime, biskvit se priprema nešto drugačije nego što je to uobičajeno. Jaja se ne razdvajaju na bjelanjaka i žumanjaka, a zadnji sastojak koji se dodaje u smjesu nije brašno već šalica kipućeg mlijeka. Takav način pripreme je tipičan za američki sponge (spužvasti) biskvit i odličan je jer bikvit nije suhonjav već mekan i nešto drugačije strukture.
A o bostonskoj kremi, varijanti slastičarske kreme tj. creme de la patisserie, ne treba trošiti riječi jer vjerujem da ste već upoznali ovu divnu kremu koja u ovoj varijanti sa slatkim vrhnjem postaje još ukusnija i svilenkastija.

Dodala sam joj još i nešto sjeckanih jagoda u sredinu :). Sezona jagoda je toliko kratka da mi je šteta ne staviti ih gdje god mogu :)






krema:
3 žumanjka
1/4 šalice šećera
2 žlice gustina
1 šalica (250ml) mlijeka
1 žlica maslaca
1 žličica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
100ml vrhnja za šlag

Mikserom izmiješati žumanjke, šećer i gustin.
U lončić sa debelim dnom staviti kuhati mlijeko. Neposredno prije vrenja maknuti sa vatre i otprilike 1/3 mlijeka uliti miješajući u smjesu sa jajima. Dobro izmiješati i vratiti u lončić sa mlijekom. Kuhati na slaboj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne, otprilke 2-3 minute. Maknuti sa vatre, umiješati maslac. Dodati ekstrak vanilije i ostaviti da se ohladi, oko 2 sata. Neposredno prije slaganja torte vrhnje istući u čvrsti šlag i umiješati ga u hladnu kremu.

biskvit:
1 i pol šalica glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
pola šalice (125ml) mlijeka
4 žlice maslaca
3 jaja
150g šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije

Pećnicu ugrijati na 180°C. Kalup promjera 24cm namastiti malsacem i pobrašniti.
Promiješati brašno, prašak za pecivo i sol.
U mali lončić uliti mlijeko i maslac i staviti grijati na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Maknuti sa vatre.
U posudu za miksanje staviti jaja i tući ih mikesrom dok smjesa ne pobijeli, oko 1 minute. Postepeno dodavati šećer i ekstrakt vanilije i miksati oko 6 minuta, dok se smjesa ne utrostruči.
Postepeno dodavati brašno i lagano ga umiješati velikom žlicom. Mlijeko vratiti na vatru i neposredno prije vrenja makuti ga sa vatre i odjednom uliti u smjesu jaja i brašna te polako velikom žlicom sve umiješati u glatku smjesu.
Uliti u pripremljen kalup za torte i peći 20-25 minuta.
Ohladiti desetak minuta i izvaditi iz kalupa.
Nožem prerezati biskvit na dva dijela.

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
100ml vrhnja za šlag

U malom lončiću ugrijati vrhnje pa dodati nasjeckanu čokoladu. Miješati dok smjesa ne postane glatka.

Na tanjur za posluživanje stavite donji dio biskvita, namažite kremom, poklopite drugim dijelom biskvita i prelijte glazurom. Nemojte mazati glazuru oko kolača već pustite da sama curi.
Po želji, prije nego što nanesete kremu možete staviti 100g nasjeckanih jagoda.

Printaj recept

Primjedbe

  1. Ovde se mogu kupiti i u obliku krofni, nekada sam ih jako volela, posebno taj krem između. Odlično si napravila ovu tortu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam je primjetila, ali jako mi se sviđa tu kod tebe i bilježim je. Krema je varijanta kreme za kremšnite, pa sam sigurna da je odlična. Osobno volim baš ovakve torte, ne one savršene jer su "slastičarske", a još nisam probala dobru slastičarsku - sve grcaju u šećeru i margarinu i brašnu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije