Pogačice sa čvarcima

U ovo doba godine uvijek nam se doma stvore neki čvarci. Neki su fini, pa planu u trenu, no neki budu malo manje fini pa se vuku danima po hladnjaku. E, takvi su idealni kao nadjev za ove pogačice. Vrlo su jednostavne za pripremu, ali i ukusne, pa se svakako vrijedi malo potruditi. Ni ovo slaganje tijesta nije komplicirano, samo treba probati :).








600g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca
2 žumanjka
1 žlica šećera
3 dl mlijeka
1,2 dl tople vode (ili bijelog vina ako želite pikantnije pogačice)
1 puna žličica soli, papar

1 žumanjak za premazivanje
300g čvaraka



Kvasac rastopiti u toplom mlijeku i dodati žlicu šećera.
U brašno umiješati sol. Kad se pjenica digne uliti ju u brašno. Dodati žumanjke i uz pomoć tople vode (ili vina) umijesiti tijesto. Dobro ga izraditi te ostaviti na toplom da se diže pola sata. U međuvremenu usitniti čvarke. To možete napraviti u mulitpraktiku ili na mašini za mljevenje mesa, ali ako nemate ništa od toga poslužit će i štapni mikser ili ih jednostavno sitno nasjeckajte. Ako nisu dovoljno slani, posoliti ih.
Dignuto tijesto razvaljati na 1 cm debelo na pobrašnjenoj površini. Na jednu polovicu tijesta ravnomjerno rasporediti trećinu čvaraka te prekriti sa drugom polovicom tijesta. Razvaljati na 1 cm debljine, pa ponoviti postupak. Kad je utrošena cijela količina čvaraka još jednom tijesto razvaljati i rastanjiti, ali na otprilike 2 cm debljine. Kalupom ili čašicom vaditi okrugle pogačice i razmaknuto ih slagati na lim prekriven pek-papirom. Premazati razmućenim žumanjkom te peći u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180°C.




Primjedbe

  1. čvarci su u punoj sezoni :)
    imam ih i ja i pravit ću pogačice, 100 posto, nadam se još prije blagdana.
    do tada pasem oči na tvojima.

    OdgovoriIzbriši
  2. uh, ja ih se isto spremam napraviti pa ću kao i Tanja, pasem oči na tvojima dok moji ne budu na stolu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. a ove moje su tako brzo nestale da ću morati ponoviti gradivo :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije