Preskoči na glavni sadržaj

Pita od sira

Prije nego što se opet bacimo na pečenje božićnih kolača evo nam jednog starog, ali odličnog, jednostavnog kolača za koji treba recept imati uvijek negdje pri ruci. Ovo je meni i najbolja pita od sira jer mi više odgovara ovakvo biskvitno tijesto uz taj sirni nadjev nego klasično prhko.

Da, ponekad je i najjednostavnija pita od sira najbolji kolač na svijetu...








2 jaja
150g šećera
250ml mlijeka
250ml ulja
340g brašna
pola praška za pecivo
žličica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer

500g kravljeg sira
3 jaja
1 jogurt
50g šećera
1 žlica brašna

Pećnicu ugrijte na 180°C.

Mikserom dobro istucite jaja i šećer pa postepeno dodajte mlijeko i ulje te na kraju lagano velikom žlicom umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo.

Kalup za kolače namastite malsacem i pospite brašno pa u njega ulijte pola ove smjese i stavite peći u ugrijanu pećnicu oko 15 minuta.

Za to vrijeme pripremite nadjev - sve sastojke dobro izmiješajte el. mješalicom.

Nakon što je prošlo 15 minuta pečenja prvog dijela tijesta izvadite ga iu pećnice i prelijte pripremljenom kremom od sira, pa odmah preko nje pažljivo prelijte i drugu polovicu tijesta.

Vratite u pećnicu i pecite oko 30 minuta, odnosno probajte čačkalicom - pečeno je kad čačaklica bude suha.

Pečeno izvadite iz pećnice, ohladite i pospite šećerom u prahu.

Print

Primjedbe

  1. Pomalo neobična pita. Ja radim više kao s prhkim tijestom, ali ovo mi se čini jednako odličnim. Već dugo nisam radila pitu sa sirom, a jako je volimo. Baš dobar podsjetnik!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)