Preskoči na glavni sadržaj

Sočni kolač od mandarina

Mandarine svi željno očekujemo početkom jeseni i onda i jedemo i jedemo,  pa ih se nekako naglo zasitimo. I uvijek nam par mandarina ostane stajati u košarici s voćem i te nikako da se pojedu... Tada je najbolje od njih napraviti jedan ovakav slastan i jednostavan kolač :). I sigurna sam da će vas iznenaditi koliko je sočan i aromatičan.

Originalni recept sam malo prilagodila svojem nepcu :).






5 mandarina
3 jaja
100g šećera
300g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica ekstakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
100g otopljenog maslaca
1 žlica ruma

za premaz:
sok od 3 mandarine
2 žlice šećera



Mandarine prelijte vodom i kuhajte ih dok ne omekšaju. Ako imate domaće neprskane madarine koristite cijele, a ako niste sigurni u porijeklo radije ih ogulite.

Pećnicu ugrijte na 180°C.

Mandarine procijedite, ohladite i samljete ih u blenderu. U posudu blendera dodajte još i jaja, šećer, vaniliju i maslac i dobro izmiješajte.
Prelijte smjesu u drugu posudu i uspite brašno pomiješano sa praškom za pecivo i lagano ga velikom žlicom umiješajte u smjesu.
Duguljasti kalup namažite maslacem, pospite brašnom i ulijte u njega smjesu. Pecite oko 40 minuta na 180°C.
Dok se kolač peče pripremite preljev tako da soku od mandarina dodajte šećer, promiješajte i prokuhajte dok se lagano ne zgusne. Ostavite sa strane dok se kolač ne ispeče, a tada ga time premažite.

Print



Primjedbe

  1. Jako dobro zvuči i izgleda, imam baš one mandarine koje čekaju da sa njima nešto napravim, znači ovaj kolač sutra probam :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmmmm, mirisan i fini kolač! Kod mene se mandarine pojedu brzinom svjetlosti, a vjerujem da bi tako brzo nestao i ovaj kolač

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantastican kolac! Lepo smo se zasladili, svi su bili odusevljeni. Hvala na receptu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)