Preskoči na glavni sadržaj

U spomen - Vrtaljica -

Već sam jednom napisala da rijetko igram blogersku igricu Fbi rukavice. Na žalost, ovog puta je povod za moje sudjelovanje pretužan. Snježa, autorica bloga Vrtaljica koji istražujemo, napustila nas je prije nekoliko mjeseci. Iza sebe je ostavila divan blog sa mnoštvo odličnih recepata koji su pisani sa mnogo ljubavi, pozitivne energije, radosti. Ovaj krug igre njoj je u spomen.

Isprobala sam samo tri recepta, no znam da ću još puno puta navratiti do Vrtaljice po recept ili inspiraciju.






Ružice - http://vrtaljica.blogspot.hr/2014/11/ruzice.html

Ove divne ružice od oraha isprobala sam još prošle godine, odmah nakon što h je Snježa objavila. Odličan kolačić, jednostavan za pripremu i vrlo, vrlo ukusan. A i jedan od onih za koji su potrebni samo bjelanjci, a ja sa uvijek u potrazi za takvim receptima. Već se više puta našao na našem stolu, a naći će se i na mom ovogodišnjem božićnom tanjuru kolačića.







350g brašna (pola oštro pola glatko)
200g maslaca
1 žlica šećera
1 dl mlijeka
7g suhog kvasca

3 bjelajka
150g šećera
220g mljevenih oraha
50g ribane čokolade
1 žlica ruma

šećer u prahu


Pomiješajte mlako mlijeko sa šećerom i kvascem i ostaviti da se zapjeni.
Hladni maslac narežite na komadiće pa ga dodajte u brašno i rukama istrljajte u mrvice. Dodajte pripremljeni kvasac i. umijesite tijesto. Podijelite ga u 4 kugle.
U međuvremnu priremite nadjev - bjelanjke istucite u čvrst snijeg, postepeno dodajte šećer. Kuhačom lagano umiješajte orahe, čokoladu i rum.
Svaki dio tjesta razvaljajte posebno (Snježa kaže otprilike na 15 x 40 cm, a za manje ružice neka širina pravokutnika bude oko 10 cm), pa premažite četvrtinom nadjeva, zamotajte u roladu s duže strane pravokutnika. Narežite na kriške debljine 1-2 cm.
Ružice poslažite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 12-15 minuta ili dok ne počnu rumeniti odozdo. Ne smiju potamniti.
Pečene ružice uvaljajte u šećer u prahu.
Print



Čokoladna meringa torta - http://vrtaljica.blogspot.hr/2013/11/cokoladna-meringa-torta.html

Ovu sam si tortu ispekla za rođendan. I nakon par dana morala sam ju ponoviti. Oduševila je sve koji su je probali. Divna kombinacija lješnjaka i čokolade sa meringom. I nju ću sigurno još koji put napraviti. Recept je odličan, upute su točne, meringu treba peći točno toliko duze koliko je Snježa i napisala.





125g maslaca
100 g tamne čokolade
2 jaja
100g smeđeg šećera
75g glatkog brašna
55g poprženih mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa

3 bjelanka
155g šećera
100g otopljene tamne čokolade

Pećnicu ugrijati na 170°C.
Kalup za torte promjera 24cm obložiti papiom za pečenje.
Otopiti čokoladu i maslac na pari ili u mikovalnoj i ostaviti da se lagano prohladi. Dodati jaja u mješavinu čokolade i maslaca, kratko izmiješati mikserom. U drugpj posudi promiješati brašno sa šrećerom, lješanjcima i kakaom te sve lagano umiješati u čokoladnu smjesu. Uliti u pripemljen kalup i peći na 170°C oko 30 minuta.

U međuvremenu pripremite meringu. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa im polako dodajte šećer, žlicu po žlicu. Na kraju umiješajte i otopljenu čokoladu.
Izvadite tortu iz pećnice, oa njoj rasporedite meringu pa sve vratite u pećnicu na 200°C. Peći oko 20-25 minuta, ovisno koliko pečenu želite meringu na vrhu.


Poslužite uz tučeno slatko vrhnje.


Print



Lisnate rolnice sa orasima i jabukom

I ovo je zadnji recept koji sam isprobala, no ne i ništa lošiji. Naprotiv, ove rolnice su me oduševile spojem oraha i jabuke koje im daje svježinu i sočnost. Još jedan odličan recept. Neću ga prepisivati, kliknite na link i pogledajte kako se jednostavno pripremaju - 












  • 350 g brašna (pola oštro pola glatko)
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
za nadjev:
  • 3 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 220 g mljevenih oraha
  • 50 g ribane čokolade (kod mene sa 60 % kakaa)
  • 1 žlica ruma
  1. izmiješati mlako mlijeko sa šećerom i kvascem i ostaviti da zapjeni
  2. istrljati maslac s brašnom pa dodati pripremljeni kvasac... zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na 4 dijela...
  3. priremiti nadjev: bjelanca istući u čvrst snijeg, dodavati im šećer muteći i dalje...na kraju umiješati orahe, čokoladu i rum
  4. svaki dio razvaljati posebno (otprilike na 15 x 40 cm kod mene a, za manje ružice neka širina pravokutnika bude oko 10 cm...dužina će biti veća :) ) premazati četvrtinom nadjeva, zamotati u roladu s duže strane pravokutnika...dobijenu roladu izrezati 1,5 -  2 cm debelo..
  5. pripremljene ružice poslagati na lim (možete ga obložiti papirom za pečenje) i peći u pećnici zagrijanoj na 190°C  oko 12-15 minuta ili dok ne počnu rumeniti odozdo...neka ostanu što svjetlije
  6. pečene ružice uvaljati u šećer u prahu 
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.hr/2014/11/ruzice.html#sthash.9166xFDi.dpuf
  • 350 g brašna (pola oštro pola glatko)
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
za nadjev:
  • 3 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 220 g mljevenih oraha
  • 50 g ribane čokolade (kod mene sa 60 % kakaa)
  • 1 žlica ruma
  1. izmiješati mlako mlijeko sa šećerom i kvascem i ostaviti da zapjeni
  2. istrljati maslac s brašnom pa dodati pripremljeni kvasac... zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na 4 dijela...
  3. priremiti nadjev: bjelanca istući u čvrst snijeg, dodavati im šećer muteći i dalje...na kraju umiješati orahe, čokoladu i rum
  4. svaki dio razvaljati posebno (otprilike na 15 x 40 cm kod mene a, za manje ružice neka širina pravokutnika bude oko 10 cm...dužina će biti veća :) ) premazati četvrtinom nadjeva, zamotati u roladu s duže strane pravokutnika...dobijenu roladu izrezati 1,5 -  2 cm debelo..
  5. pripremljene ružice poslagati na lim (možete ga obložiti papirom za pečenje) i peći u pećnici zagrijanoj na 190°C  oko 12-15 minuta ili dok ne počnu rumeniti odozdo...neka ostanu što svjetlije
  6. pečene ružice uvaljati u šećer u prahu 
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.hr/2014/11/ruzice.html#sthash.9166xFDi.dpuf
  • 350 g brašna (pola oštro pola glatko)
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
za nadjev:
  • 3 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 220 g mljevenih oraha
  • 50 g ribane čokolade (kod mene sa 60 % kakaa)
  • 1 žlica ruma
  1. izmiješati mlako mlijeko sa šećerom i kvascem i ostaviti da zapjeni
  2. istrljati maslac s brašnom pa dodati pripremljeni kvasac... zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na 4 dijela...
  3. priremiti nadjev: bjelanca istući u čvrst snijeg, dodavati im šećer muteći i dalje...na kraju umiješati orahe, čokoladu i rum
  4. svaki dio razvaljati posebno (otprilike na 15 x 40 cm kod mene a, za manje ružice neka širina pravokutnika bude oko 10 cm...dužina će biti veća :) ) premazati četvrtinom nadjeva, zamotati u roladu s duže strane pravokutnika...dobijenu roladu izrezati 1,5 -  2 cm debelo..
  5. pripremljene ružice poslagati na lim (možete ga obložiti papirom za pečenje) i peći u pećnici zagrijanoj na 190°C  oko 12-15 minuta ili dok ne počnu rumeniti odozdo...neka ostanu što svjetlije
  6. pečene ružice uvaljati u šećer u prahu 
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.hr/2014/11/ruzice.html#sthash.9166xFDi.dpuf
  • 350 g brašna (pola oštro pola glatko)
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
za nadjev:
  • 3 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 220 g mljevenih oraha
  • 50 g ribane čokolade (kod mene sa 60 % kakaa)
  • 1 žlica ruma
  1. izmiješati mlako mlijeko sa šećerom i kvascem i ostaviti da zapjeni
  2. istrljati maslac s brašnom pa dodati pripremljeni kvasac... zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na 4 dijela...
  3. priremiti nadjev: bjelanca istući u čvrst snijeg, dodavati im šećer muteći i dalje...na kraju umiješati orahe, čokoladu i rum
  4. svaki dio razvaljati posebno (otprilike na 15 x 40 cm kod mene a, za manje ružice neka širina pravokutnika bude oko 10 cm...dužina će biti veća :) ) premazati četvrtinom nadjeva, zamotati u roladu s duže strane pravokutnika...dobijenu roladu izrezati 1,5 -  2 cm debelo..
  5. pripremljene ružice poslagati na lim (možete ga obložiti papirom za pečenje) i peći u pećnici zagrijanoj na 190°C  oko 12-15 minuta ili dok ne počnu rumeniti odozdo...neka ostanu što svjetlije
  6. pečene ružice uvaljati u šećer u prahu 
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.hr/2014/11/ruzice.html#sthash.9166xFDi.dpuf
  • 350 g brašna (pola oštro pola glatko)
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
za nadjev:
  • 3 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 220 g mljevenih oraha
  • 50 g ribane čokolade (kod mene sa 60 % kakaa)
  • 1 žlica ruma
  1. izmiješati mlako mlijeko sa šećerom i kvascem i ostaviti da zapjeni
  2. istrljati maslac s brašnom pa dodati pripremljeni kvasac... zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na 4 dijela...
  3. priremiti nadjev: bjelanca istući u čvrst snijeg, dodavati im šećer muteći i dalje...na kraju umiješati orahe, čokoladu i rum
  4. svaki dio razvaljati posebno (otprilike na 15 x 40 cm kod mene a, za manje ružice neka širina pravokutnika bude oko 10 cm...dužina će biti veća :) ) premazati četvrtinom nadjeva, zamotati u roladu s duže strane pravokutnika...dobijenu roladu izrezati 1,5 -  2 cm debelo..
  5. pripremljene ružice poslagati na lim (možete ga obložiti papirom za pečenje) i peći u pećnici zagrijanoj na 190°C  oko 12-15 minuta ili dok ne počnu rumeniti odozdo...neka ostanu što svjetlije
  6. pečene ružice uvaljati u šećer u prahu 
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.hr/2014/11/ruzice.html#sthash.9166xFDi.dpuf

Primjedbe

  1. Odlican izbor. Snjezana je zaisat imala divnu kolekciju recepata na blogu. Ja sam do sad isprobala par i svi su odlicni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sviđa mi se tvoj odabir. Jako lepo, zaista. Snježini recepti imaju posebnu lepotu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno. Ruzice obavezno moram probati...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ima tako dobrih recepata i vidim da smo različito isprobavali...

    OdgovoriIzbriši
  5. Predobri recepti na njenom blogu koje stvarno treba isprobati

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)