Nutella parfe torta

Parfe torte i nisu baš u modi zar ne? Ganache i kreme sa marscaponeom ili krem sirom su nekako izbile u prvi plan i već dugo tu stoje. A ja sam ih se zasitila. Zato sam nedavno za jedan rođendan odlučila, nakon dugo vremena, napraviti pravu kremastu, parfe tortu. Uobičajene kombinacije čokolade i vanilije mi nisu bile zanimljive pa je nakon dosta izmjena orginalnog recepta parfe na kraju ispao od nutelle :).

To je bilo u rujnu :). I od tada je recept doista puno puta isproban jer je jedan od onih za koje svi pitaju i koje svi žele prepisati :).  A nikako i da napravim neku normalnu fotografiju jer toliko brzo ta torta nestaje da bi joj ime moglo biti brzi Gonzales ili tako nekako :). Također, ako planirate veće društvo počastiti ovom tortom planirajte još neku slasticu jer ovo je torta koja nikad nije dovoljno velika :)








za biskvit:
3 jaja
2 žlice šećera
3 žlice oštrog brašna
2 žlice kakaa

za parfe:
6 žumanjaka
15 dag šećera
1 dl mlijeka + 8 žlica
8 dl vrhnja za šlag
1 kremfiks
1 želatina u prahu
250g nutelle

glazura:
200g noisette čokolade
1 dl vrhnja za šlag

Pećnicu ugrijte na 180°C.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjcima dodajte šećer i miješajte el. mješalicom dok ne dobijete pjenastu kremu. Dodajte joj kakao i dobro izmiješajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i velikom žlicom naizmjence dodajte bjelanjke i brašno u smjesu jaja i kakaa. Pažljivo miješajte da se smjesa ujednači.
U kalup za torte promjera 26 cm stavite papir za pečenje, namažite ga maslacem pa žlicom rasporedite smjesu za biskvit. Zagladite ju i pecite 10-12 minuta u zagrijanoj pećnici. Čačkalicom provjerite da li je sredina suha pa ako je pečeno izvadite iz pećnice i kratko ohladite. Skinite obruč kalupa, koru odlijepite sa pek papira i vratite u kalup. Vratite i obruč kalupa.

Vrhnje za šlag istucite sa kremfiksom u čvrsti šlag i stavite u hladnjak.
El. miješalicom pjenasto izmješati šećer i žumanjke za parfe.
Želatinu otopiti u 8 žlica hladnog mijeka i ostaviti sa strane.
Smjesu žumanjaka i šećera uliti u 1 dl toplog mlijeka, dobro izmiješati i sve zajedno kuhati na pari ili u loncu sa debelim dnom na laganoj vatri dok krema ne  udvostruči svoj obujam. Maknuti sa vatre, umiješati nutellu i sve dobro izmiješati. Dodati želatinu i miješati dok se ne otopi.
Tada sve uliti u zdjelu sa istučenim šlagom i velikom žlicom sve brzo izmiješati. Preliti u pripremljen kalup za torte i staviti u hladnjak. Hladiti minimalno 4 sata, a najbolje je preko noći.
Nakon što parfe očvrsne, pripremite glazuru. Čokoladu otopite u toplom vrhnju za šlag i prelijte preko torte. Ostavite još 1-2 h da glazura malo očvrsne i poslužite tortu :)

Print


Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije