Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od ožujak, 2013

Foccacia s maslinama i ružmarinom

Na žalost, nemam vremena redovno sama peći kruh. Jako mi je žao zbog toga jer zaista ništa ne može zamijeniti miris i okus finog domaćeg kruha.
Ovog sam puta pekla foccaccu kojoj sam dodala crne masline i suhog ružmarina za dašak Mediterana.

Ovo je i moja ulaznica za  igru  Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca vodi Milkica s bloga Mimi's Kingdom,  na temu ružmarin.





400g brašna
žličica soli
1 suhi kvasac
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica meda
250ml mlake vode
1 žličica ružmarina
šaka crnih maslina

Med otopiti u mlakoj vodi. Brašno pomiješati sa soli i kvascem te dodati maslinovo ulje pa sa mlakom vodom umijesiti tijesto.
Pobrašiti posudu pa u nju staviti tijesto da se diže oko sat vremena.
Maslinama očisititi koštice, nasjeckati ih te s ružmarinom umiješati u dignuto tijesto.
U pleh za pečenje staviti papir za pečenje, tijesto oblikovati u pogaču pa staviti na papir. Pustiti da se diže još 15-tak minuta.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.

Printaj recept



Varaždinski klipiči

Ovo je tradicionalni recept za klipiče koji je, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, zaštićeno intelektualno vlasništvo. I puno im hvala na objavi originalne recepture jer ovi su klipiči nenadmašni, nevjerojatno meki, a jednostavni, izdašni... Zaista divan recept, vrijedan svoje slave.
A ako vas put nanese u Varaždin, probajte i orginalne pa ih usporedite s svojima... I nisam sigurna koji će vam se više svidjeti :)




Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zlevanka s orasima

Imam već jedan recept za zlevanku objavljen na blogu. To je ova, obična zlevanka. No, doživjela je razne transformacije pa sam tako od jedne prijateljice dobila recept za preljev od vrhnja, a ideja za kombinaciju sa orasima je od druge...
I taman kad sam se poveselila da imam svoju varijantu recepta za zlevanku  krenula sam malo guglati, a tek tamo ima takvih koliko hoćeš...
Jer zlevanka je toliko tradicionalna i uobičajena u kontinentalnoj Hrvatskoj da nema varijante koja kroz stoljeća nije već isprobana. Može se koristiti kukuruzno brašno ili palenta, pa bijelo ili crno pšenično brašno, može biti slana ili slatka, možete joj dodati i čvarke (ocvirke ;)) u slanoj varijanti ili grožđice u slatkoj, pa malo pekmeza, može biti s preljevom, a i ne mora... A ne morate ništa. Jer i dalje ostaje divan jednostavan kolač koji je najukusniji još topao... Ili jednako ukusna užina ako se odlučite za slanu varijantu.




Limun brownies ili lemonies

Evo još jednog receptića kojeg sam našla na Pinterestu i morala odmah isprobati.
Limunasti, a pritom taman sočni i meki kao pravi browniesi. Odlični i vrijedi ih isprobati, posebno ako ste ludi za limunima kao ja :). Razmišljam da i ih isprobam i u varijanti sa narančom :)