Domaći mlinci

Mlince svi vole, zar ne?

I najčešće ih kupujemo. Imamo svoje kumice, štandove, trgovine, katkad i pravu filozofiju o tome koji su i kakvi kupovni mlinci najbolji. Kupiš, poliješ vrelom vodom, ocijediš i poslužiš uz pečenje. Nema jednostavnijeg i ukusnijeg priloga. No, nakon što sam se napokon usudila i ispekla ih sama, usuđujem se reći da postoji jednako jednostavan, a još ukusniji prilog - domaći mlinci.


Jako ih je jednostavno pripremiti, a i namirnice sigurno uvijek imate kod kuće. Možete ih ispeći dan ranije ili kad imate vremena i pospremiti do dana kad ćete ih pripremiti. A možete se poigrati i s vrstom brašna od kojeg ćete ih ispeći. Integralno ili crno pšenično, pirovo, raženo, bijelo, kukuruzno, zobeno, sve prolazi. Meni je najbolja kombinacija pšeničnog i pirovog brašna. A vrlo su ukusni i oni od običnog pšeničnog brašna.


Svakako pogledajte ovaj receptić i usudite se napraviti sami svoje domaće mlince na tavici!
500 g oštrog pšeničnog brašna (ili 250 g pirovog integralnog i 250 g oštrog brašna)
3 žlice glatkog brašna
1 žličica soli
250 ml vode

Sve sastojke stavite u posudu i zamijesite tijesto. Ono ne bi trebalo biti ljepljivo, a ako slučajno ipak bude, dodajte još malo (žlicu) oštrog brašna. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i podatno, oko deset minuta. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji oko pola sata.

Tijesto podijelite na 10 - 12 manjih komada. Razvaljajte ih tanko u krugove veličine tave u kojoj ćete ih peći.

Tavu zagrijte na štednjaku. Na suhu, vruću tavu stavite mlinac i kratko ga pecite sa svake strane - dok se ne napuhnu mjehuri i potamne.

Pečene mlince stavite na tanjur ili kuhinjsku krpu da se ohlade.

Kad budu hladni, natrgajte ih i pripremite na uobičajen način ili ih ostavite preko noći da se osuše pa ih u platnenoj vrećici spremite na suho i hladno mjesto do upotrebe.

Primjedbe

Najčitanije