Domaća granola - bazni recept

Ima već neko vrijeme da sama pečem granolu. Lako se je navući i  jer je izuzetno jednostavna za pripremu, a neusporedivo ukusnija. Uz to znate kakve ste sastojke koristili, nema onih skrivenih, a i slatkoću regulirate sami.
Ma, kad ju jednom napravite i posložite okuse po svom ukusu zaista više neće kupiti gotovu. To vam obećajem :D. I trudit ćete se da uvijek imate kod kuće sve potrebne sastojke :D.

Prvi put sam granolu pekla po receptu sa Matejkinog bloga Like chocolate. S vremenom sam počela mijenjati sastojke, no bazne količine su iz njenog recepta. 

Najdraže su mi granole sa puno raznih sjemenki. Isto tako se držim svog pravila da uz kikiriki maslac kombiniram čokoladu i sirovi kakao, a uz kokos maslac sušeno i kandirano voće, no to je stvarno stvar osobnog ukusa. Možete kombinirati kao god želite, kombinacije su neiscrpne i ovise samo o vašim željama.




Za bazu vam je potrebno :

300g zobenih pahuljica
3 žlice kokosovog maslaca ili kikiriki maslaca (naravno da  možete korsititi i bademovo, ali i maslinovo ulje)
4-5 žlica meda ili agavinog sirupa 
3 žlice vode
i oko 200g sjemenki ili oraščića po želji (u granoli na fotografiji nalazi se 70g badema, 50g suncokretovih sjemenki, 50g sezama i 30g bučinih sjemenki). 
oko 100g krupno sjeckane čokolade ili 100g sušenog/kandiranog voća ili 100g  kokosovog brašna.


Pećnicu ugrijte na 160°C.
Pomiješajte posebno suhe sastojke - zobene pahuljice sa sjemenkama i oraščićima i čokoladu ako ju koristite, te posebno mokre sastojke - ugrijte maslac ako je potrebno i promiješajte ga sa medom. 
Spojite sve sastojke i dobro promiješajte.
U veliki lim za pečenje stavite papir za pečenje i granolu rasporedite u ravnomjernom sloju oko 1 cm debljine. 
Pecite oko 20 minuta, dok ne postane zlatnosmeđe.
Ostavite da se ohladi u limu pa tada dodajte sušeno ili kandirano voće ako ga želite te sve prebacite u staklenu ili limenu posudu i čuvajte na tamnom mjestu :D. 

Po želji možete dodavati i sirovi kakao, kokos brašno, ali i whey proteine.



Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije