Juha od pečene bundeve i šampinjona

Jesen u tanjuru. To bi bilo pravo ime ovoj juhi. Mirisna, prepuna jesenjih okusa, topla, kremasta, domaća...
Da, hokaido bundeva i šampinjoni se izvrsno slažu, a vjerujem da bi bila još savršenija sa vrganjima. No, vrganja nisam imala pri ruci, a šampinjona jesam, pa je tako nastala ova kombinacija okusa. Probajte i sa drugim gljiva, jer može biti samo još bolje. 







250g hokaido bundeve
300g šampinjona
1 mali luk
2 češnja češnjaka
3 dl vrhnja za kuhanje
sol, papar, đumbir u prahu
2-3 žlice maslinovog ulja
malo bučinog ulja za ukras


Bundevu očistiti od sjemenki i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200°C. Pecite oko 20 minuta, dok ne omekša. 
U dubljem loncu ugrijati maslinovo ulje i dodati mu sitno sjeckani luk. Kratko propirjati dok luk ne postane staklast pa dodati na četvrtine narezane šampinjone. Promješati. Mekanu pečenu bundevu žlicom sastrugati sa kore i dodati na šampinjone. Sve dobro promiješati i kratko pirjati dok šampinjoni malo ne omekšaju. Tada dodati zdrobljeni češnjak i zaliti sa oko pola litre vode. Kuhati na laganoj vatri dok sve ne omekša. Tada maknuti sa vatre, usitniti štapnim mkserom i dodati vrhnje. Vratiti na vatru, posoliti, popapriti, začiniti đumbirom i pustiti da zavrije. Ako je juha pregusta slobodno prije vrenja dodajte još vode.
Kad juha zavrije maknite lonac s vatre. Poslužite preliveno sa malo bučinog ulja.

Print




Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije