Calzone i stromboli

Nedavno sam primjetila da ovdje uglavnom postavljam recepte koje isprobavam dok tražim nove ideje, nove načine kako da pripremim uobičajene namirnice, nešto drugačije. A mnoga ona jela koja jako često radim jer ih moji obožavaju jednostavno preskačem i nikako da dođu na red za objavljivanje. Pizza je jedno od tih jela koje redovno pripremam, a nikad niti jednu pizzu nisam fotkala i ovdje objavila. N,o u trenutku kad sam krenula istraživati, fotoaparat je odmah bio u ruci :).

Ovaj put vam predlažem calzone sa tikvicama i stromoboli. Za calzone svi znamo šta je, a za stromoboli su ipak rijetki čuli. Calzone je klasik - preklopljena pizza, a stromoboli je američki klasik - zarolana pizza :).








Obje pizza varijante su napravljene od istog tijesta. Za calzone je tijesto razvaljano u krug, jedna polovica je premazana nadjevom i preklopljena drugom polovicom, dok je kod stromobolija razvaljano u pravokutnik, a nadjev ide na dvije trećine tijesta i zatim se samo čvrsto zarola :).

Recept za stromobli sam već objavila na Enogastro.net.

Stromboli

400 g brašna
1 suhi kvasac
250 ml tople vode
1 žličica soli
1 žličica šećera
4 žlice maslinovog ulja

2 dl umaka od rajčice
200 g zimske salame
200 g šunke
300-400 g mozzarelle

1 jaje
origano





Brašno promiješati sa žličicom soli i kvascem, a u vodi otopiti žličicu šećera. U brašno dodati maslinovo ulje te uliti vodu. Zamijesiti tako da tijesto postane glatko pa ostaviti na toplom da se diže pola sata.
Pećnicu ugrijati na 220°C.

Tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki razvaljati na pravokutnik veličine otprilike 35 cm x 25 cm. Tijesto premazati umakom od rajčice, ali tako da jedna trećina dužeg dijela ostane prazna. Po umaku posipati dio (oko 1/4) naribane mozzarelle pa po njoj poslagati zimsku salamu te šunku. Po šunki posipati još malo mozzarele. Tijesto uviti u čvrstu savijaču tako da počnete od duže premazane strane kako bi nenamazani dio tijesta došao na dno savijače. Prebacite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.
Isto napravite i sa drugim dijelom tijesta i ostatkom nadjeva.
Jaje lagano tucite vilicom sa malo vode te njime premažite oba strombolija. Oštrim ih nožem lagano zarežite ukoso na svakih 5-6 cm.

Pospite origanom pa pecite 10 min na 220°C.
Narežite na kriške i poslužite toplo.

Printaj recept


Calzone sa tikvicom

400 g brašna
1 suhi kvasac
250 ml tople vode
1 žličica soli
1 žličica šećera
4 žlice maslinovog ulja

2 dl umaka od rajčice
300g šunke
300g sira
1 tikvica
origano





Brašno promiješati sa žličicom soli i kvascem, a u vodi otopiti žličicu šećera. U brašno dodati maslinovo ulje te uliti vodu. Zamijesiti tako da tijesto postane glatko pa ostaviti na toplom da se diže pola sata.
Pećnicu ugrijati na 220°C.

Tijesto podijeliti na četiri dijela. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u krug. Umak od rajčice nanijeti na polovicu tijesta, poslagati šunku, naribati sir i tkvicu pa posuti origanom. Preklopiti drugom polovicom tijesta i krajeve uviti da nadjev ne izlazi tijekom pečenja.

Peći 10-12 min na 220°C.

Printaj recept







Primjedbe

  1. Mažalost one svakodnevne stvari rijetko primječujema pa je tako i sa svakodnevnim receptima. ali to valjda mora biti tako. Krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako ovo krasno izgleda .... Sad bih ti sve pojela :D

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije