Pissaladiere

Kad zaželite promijeniti nešto što često jedete, ne trebate se puno mučiti. Malo proguglate i brzo nađete nešto slično, a opet drugačije, nešto iz nekog drugog kutka svijeta...

Ovo je poznato jelo iz južne Francuske i Provanse. Slično je pizzi, ali i našoj komiškoj/viškoj pogači, no dovoljno drugačije da kod mene izazove znatiželju :)
Ime je dobilo prema pasti od inćuna zvanoj pissala. Budući da nemam tu pastu, upotrijebila sam običnu sardel-pastu, no može i bez nje.

Vrlo je ukusno, ljubitelji srdelica doći će na svoje :)








za 4 osobe


400 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 instant-kvasac
250ml tople vode
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica šećera

600 g luka
4 žlice maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
1 žličica provansalskih začina
1 lovorov list
2 žlice sardel-paste
100 g slanih inćuna ili srdela
crne masline bez koštica


Brašno promiješajte sa solju i kvascem, a u vodi otopite žličicu šećera. U brašno dodajte maslinovo ulje te ulijte vodu. Zamijesite i ostavite na toplom da se diže pola sata.

Za nadjev narežite luk na tanke listiće, a češnjak usitnite.

Na tavi zagrijte ulje te dodajte luk i češnjak, začine i lovor. Na laganoj vatri pirjajte dok luk ne posmeđi i omekša. Ako se luk lijepi, podlijte s malo vode.

Kad je gotovo, malo ohladite te izvadite lovorov list.

Pećnicu zagrijte na 200 °C.

Kalup za pite pobrašnite pa tijesto razvucite i položite u kalup. Nabockajte ga vilicom i premažite sardel-pastom. Rasporedite nadjev od luka te posložite inćune i masline.
Od ovih sastojaka napravite dvije okrugle pogače ili jednu četvrtastu u limu od pećnice.

Pecite oko 20 minuta i poslužite toplo.




 Verzija za ispis


Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije