Francuska torta od palačinki - Mille crepe
Ovu torticu već dugo gledam i nikako se odvažiti pa zaista ju i napraviti. A izgledalo mi je divno, pa još ova krasna slastičarska krema sa čokoladom (ovo je skoro pa treći post zaredom da kuham varijante iste kreme :)), pa sve premazano kremom... I kad sam ju napokon napravila, nije me razočarala. Naprotiv. Jednostavna, efektna, za razbiti monotoniju vječnih palačinki s nutelom :). I morala se je brzo rezati pa nemam niti jednu jedinu sliku cijele torte :)
za palačinke:
250g oštrog brašna
1 žlica šećera
3 jaja
600ml mlijeka
2 žlice maslaca ili ulja za pečenje palačinki
za kremu:
500ml mlijeka
4 žumanjka
6 žlica šećera
3 žlice gustina
200g tamne čokolade
2 žlice maslaca sobne temperature
1 dl vrhnja za šlag
Sastojke za palačinke staviti u posudu i mikserom ili pjenjačom izmiješati u glatku smjesu. Ostaviti pola sata poklopljeno na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme pripremite kremu.
U manju posudu stavite mlijeko na vatru da zavrije. U međuvremenu u drugoj posudi izmiksati žumanjke, šećer i gustin. Kad mlijeko zavrije maknuti ga sa vatre te dodavati žlicu po žlicu vrućeg mlijeka na smjesu jaja i miješati. Kad se jaja zagriju, smjesu jaja i mlijeka uliti u ostatak mlijeka te vratiti na vatru. Neprestano miješati i kuhati 2-3 minute dok se ne počne zgušnjavati. Gotovo je kad ostane čisti trag nakon što prstom povučete po kuhači. U drugu posudu natrgati čokoladu te kuhanu kremu preliti preko nje i dobro izmiješati da se sve izjednači. Tada dodati i maslac i miješati dok krema ne postane glatka. Ohladiti.
Kad se ohladi odvojiti otprilike 1/4 smjese, a u ostatak umiješati tučeno slatko vrhnje.
Ispeći 15-tak palačinki. Od ove se smjese može dobiti 15 manjih palačinki, a ako želite tortu većeg promjera tada udvostručite smjesu za palačinke.
Na tanjur stavite jednu palačinku te namažite slojem kreme u koju je umiješan šlag i tako dok ne potrošite sve palačinke odnosno kremu. U ovoj torti treba biti od 15-20 palačinki kako bi opravdala svoje ime .
Na vrh stavite najbolju palačinku te kuhinjskim škarama obrežite rubove torte da dobijete što pravilniji oblik. Cijeli tortu premažite onom jednom 1/4 kreme bez šlaga koju se odvojili na početku.
Ukrasite naribanom čokoladom koju još lagano pospete šećerom u prahu.
Printaj recept
za palačinke:
250g oštrog brašna
1 žlica šećera
3 jaja
600ml mlijeka
2 žlice maslaca ili ulja za pečenje palačinki
za kremu:
500ml mlijeka
4 žumanjka
6 žlica šećera
3 žlice gustina
200g tamne čokolade
2 žlice maslaca sobne temperature
1 dl vrhnja za šlag
Sastojke za palačinke staviti u posudu i mikserom ili pjenjačom izmiješati u glatku smjesu. Ostaviti pola sata poklopljeno na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme pripremite kremu.
U manju posudu stavite mlijeko na vatru da zavrije. U međuvremenu u drugoj posudi izmiksati žumanjke, šećer i gustin. Kad mlijeko zavrije maknuti ga sa vatre te dodavati žlicu po žlicu vrućeg mlijeka na smjesu jaja i miješati. Kad se jaja zagriju, smjesu jaja i mlijeka uliti u ostatak mlijeka te vratiti na vatru. Neprestano miješati i kuhati 2-3 minute dok se ne počne zgušnjavati. Gotovo je kad ostane čisti trag nakon što prstom povučete po kuhači. U drugu posudu natrgati čokoladu te kuhanu kremu preliti preko nje i dobro izmiješati da se sve izjednači. Tada dodati i maslac i miješati dok krema ne postane glatka. Ohladiti.
Kad se ohladi odvojiti otprilike 1/4 smjese, a u ostatak umiješati tučeno slatko vrhnje.
Ispeći 15-tak palačinki. Od ove se smjese može dobiti 15 manjih palačinki, a ako želite tortu većeg promjera tada udvostručite smjesu za palačinke.
Na tanjur stavite jednu palačinku te namažite slojem kreme u koju je umiješan šlag i tako dok ne potrošite sve palačinke odnosno kremu. U ovoj torti treba biti od 15-20 palačinki kako bi opravdala svoje ime .
Na vrh stavite najbolju palačinku te kuhinjskim škarama obrežite rubove torte da dobijete što pravilniji oblik. Cijeli tortu premažite onom jednom 1/4 kreme bez šlaga koju se odvojili na početku.
Ukrasite naribanom čokoladom koju još lagano pospete šećerom u prahu.
Printaj recept
Jao Mirela, ovo tortica ti je divna. Baš mi se dopada :)
OdgovoriIzbrišistvarno je fantastična!
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiUh, koliko slojeva!
OdgovoriIzbrišipa da, zato se i zove, u prijevodu, - tisuću palačinki :)
IzbrišiZaista dobro izgleda! Ja sam uvek sumnjicava prema tim tortama od palacinki, ali uvek lepo izgledaju! :)
OdgovoriIzbrišimalo zbunjuje to sto su u tortama palačinke hlade, a mi smo svi navikli jesti ih tople. No, vrijedi probati :)
IzbrišiOvo sam vidjela već par puta i svaki puta me zaintrigira. Izgleda odlično!
OdgovoriIzbrišiHvala! A sigurna sam da bi u tvojoj izvedbi izgledala puno bolje :)
Izbriši