Kvasne okruglice (Germknedle)

Germknedle su nam pravi zimski hit već dosta godina. Čekaju se minusi i snijeg jer uz minuse i snijeg najbolje idu... Ma, zapravo bi trebalo uključiti i zimske radosti, bar čišćenje snijega ako već ne skijate ;), jer je riječ o pravoj energetskoj bombi.

Lutala sam od recepta do recepta i tražila onaj pravi. A onda sam otkrila i oduševila se s parenim okruglicama pa sam pokušala od istog tijesta napraviti i germknedle. Tijesto je isto, samo su način toplinske obrade i posluživanja drugačiji :). I da, da - to je onaj pravi recept koji sam tražila :).

Eh, kvasne okruglice. Prekopala sam literaturu, naišla na šarenilo no nigdje nisam naišla na prijevod koji bi mi bio onako pravi. No, nije bilo teško - knedle su okruglice, germa je kvasac i - nastale su kvasne okruglice.
E, sad, drugo je pitanje treba li uopće germknedlama prijevod ;).








500g glatkog brašna
1 kockica kvasca
50g šećera
250ml mlakog mlijeka
50g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

džem od šljiva
mljeveni mak, šećer u prahu
umak od vanilije

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa šećerom i mlijekom te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite usitnjeni maslac sobne temperature, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, oblikujte valjak i podijelite ga na 8 komada.
Lonac s dosta vode stavite na vatru.
Uzimajte komad po komad tijesta, rastanjite ga na dlanu i na sredinu stavite žlicu džema. Oblikovati okruglicu, dobro stisnuti krajeve da džem ne iscuri prilikom kuhanja.



U kipuću vodu šupljikavom žlicom polako stavljajte jednu po jednu germknedlu. Kuhajte najviše dvije germknedle istovremeno. Poklopite te kuhajte 6 minuta. Po potrebi možete provjeriti da li su kuhane tako da ih piknete sa čačkalicom. Kuhane su kad čačkalica izađe suha.
Izvadite okruglicu šupljikavom žlicom, ocijedite te odmah poslužite u dubokom tanjuru prelivene vanilin umakom te posipano mljevenim makom i šećerom u prahu.

Verzija za ispis


Primjedbe

  1. Moj omiljeni desert na skijanju. Mljac...
    Krasno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. zanimljiv recept, voljela bih probati napraviti, baš mi se dopada

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala, mmmmmm :)
    nisu bas jednostavne za pripremu, al trud se isplati jer su zaista fine.

    OdgovoriIzbriši
  4. Znam drugačiji način ali bez punjenja džemom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A koji je to drugačiji način? Ja bi ih rado radila ali slanu varijantu

      Izbriši
    2. U slanoj varijanti to bi bile češke knedličke :). Nešto ovako -http://www.coolinarika.com/recept/pemske-knedle-dizane-knedle-na-pari/

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije