Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od veljača, 2015

Čokoladni trifle ili slatki čokoladni složenac sa bananama i karamelom

Na blogu već postoji recept za jedan slatki složenac - zuppu inglese. Obzirom da mi je to jedan od dražih deserata, poželjela sam ga napraviti i u čokoladnoj verziji. U naletu inspiracije nastala je ova čokoladna bomba. Nije zahtjevna za pripremu, no ipak traži nekoliko koraka - trebate ispeći čokoladne piškote, pa skuhati čokoladnu slastičarsku kremu i napraviti karamel i šlag, pa sve to složiti... Ali vrijedi truda :).

Naravno, možete si pojednostaviti - umjesto čokoladnih domaćih piškota upotrijebiti obične kupovne piškote, pa možda izostaviti karamel... I opet ćete imati slasticu koja oduševljava :)


Recept šaljem Nataši s bloga Recepti.biz koja nam jer zadala kekse kao zadatak u igrici Ajme koliko nas je .




Bur kifle sa orasima i makom

Eeee, ovo nije obična kiflica od lisnatog sa orasima. Nije niti pecivo za doručak. Ne, ovo je ozbiljan kolač od lisnatog tijesta punjen prefinim nadjevom od oraha i bjelanjaka. Vrlo slatka, vrlo ukusna, vrlo prhka, no ne i meka, vrlo fina, vrlo jednostavna, vrlo posebna... Vrlo puna sjećanja na vrijeme moje mladosti i djetinjstva :). Pa ako vam i ne bude toliko posebno fina kao meni, molim da mi oprostite. Iako zapravo sumnjam da postoji netko kome neće biti posebno fina :). I ne, nisu mi ju pekle ni mama ni baka, kupovali smo ju ljeti na rivima Hvara i Splita. U Bobisa. Roditelji bi pili kavu, mi bi pile colu i zvjerkale po kolačima. Bile su fine i kremšnite i bobići, no bur kifle su mi bile posebne. Pa onda još kad se sjetim višesatnih čekanja na trajekte i trčanja do Bobisa po zadnju bur kiflu tog ljeta... Ah. Stara sam :D

No, moram priznati da sam posve i zaboravila  na ovaj kolač i sasvim slučajno naletjela na recept za njega. I saznala da je zapravo riječ o tradicionalnom mađars…

Cigar burek sa sirom ili mljevenim mesom

Cigar burek ili u originalu sigara böreği je jedno od turskih jela koje će vam se sigurno svidjeti. Da, prži se u ulju, da, masnjikavo je, da, sve je to da, al je fiiiiiino. Idealan finger food za partije i proslave, za uz film, jednostavan ručak ili večeru, možda i međuobrok ako ne pazite na liniju...
Meni su ukusniji sa sirom, al nije ni sa mesom loše, dapače...

Slijedila sam recept sa dvi ribe, dva kumpira, malo ga promijenila i dodala recept za cigar burek sa mesom :)




Pečena brokula, cvjetača, prokulice, mrkva...

Pečeno povrće je našlo stalno mjesto na našim tanjurima. Najčešće kao prilog pečenju, no često i kao ukusan mali, samostalni obrok samo tada poduplajte količine povrća :).
Na ovaj način možete peći prokulice, brokulu, cvjetaču, mladu mrkvicu, batat i korabicu. Ako pečete više vrsta povrća trebate samo pripaziti na vrijeme pečenja jer prokulici, brokuli i cvjetači je dovoljno 20 minuta, a mrkvici, batatu i korabicu treba oko 30 minuta pa njih stavite prve u pećnicu.




Hrskavi krumpir iz pećnice (owen baked potato wedges)

Krumpir pečen u pećnici ne mora biti masan da bi bio slastan i ukusan. Kriške krumpira pečene na ovaj način bit će hrskave i vrlo ukusne, a pritom niste upotrijebili niti kap masnoće. A kombinacije okusa i začine birajte sami po vlastitom ukusu. Jer nisu nam uvijek potrebni točni recepti, nekad je poželjno i svome nepcu dati na volju, a ovako svaki put možete jesti drugačije wedges. I vjerujte, zabavno je tražiti svoju vlastitu kombinaciju začina :)
Na slici je moja omiljena varijanta - samo češnjak, sil i papar.