Tarte tropezienne

Azurna obala, St. Tropez, Cannes, Antibes… Predivan dio Mediterana. Fina vina, fina hrana, prelijepi vidici, romantični gradovi i pješčane plaže. Pa provansalski začini, lavanda i neponovljiva hrana. Za jedan od klasika – pissaladiere - odavno sam objavila recept. Evo sad recepta i za drugi, ovaj put slatki klasik - tarte tropezienne.
Kažu da je to najdraži kolač Brigitte Bardot. Pa kako ga onda ne kušati kad i izgleda tako primamljivo :D.

Riječ je o finom, prozračnom brioš pecivu punjenom diplomat-kremom (slastičarska krema sa šlagom), s laganom aromom naranče i posutom krupnim šećerom. Ako volite brioš pecivo, voljet ćete i ovaj kolač. Okus mu je jednostavan i nekako profinjen, od namirnica koje sigurno imate kod kuće. No, moram reći i da će ljubitelji klasičnih, teških kolača možda biti razočarani tom njegovom jednostavnošću. Ne očekujte eksploziju okusa, nego fino pecivo s finom kremom i daškom naranče.

Sama će priprema ipak tražiti nešto vještine i strpljivosti kako biste dobili savršen brioš. Nije ništa teško, samo slijedite sve korake pri dizanju tijesta, ne skraćujte vrijeme dizanja.






3 jaja
250 g glatkog brašna
125 g maslaca
30 g šećera u prahu
50 ml vode
1 instant-kvasac
korica naranče
prstohvat soli

500 ml mlijeka
100 g šećera u prahu
3 jaja
50 g brašna
200 ml vrhnja za šlag
prstohvat soli
korica naranče
mahuna vanilije

50 g maslaca
krupni šećer i šećer u prahu za posipavanje


Sastojke za tijesto izvadite ranije i ostavite da se ugriju na sobnoj temperaturi.

Kvasac otopite u mlakoj vodi. U posudu za miješanje dodajte brašno, sol i šećer u prahu. Dodajte jaja i kvasac te lagano miješajte spiralnim nastavcima za tijesto. Nakon 8 – 10 minuta tijesto bi trebalo postati glatko. Tada dodajte maslac sobne temperature narezan na listiće i umiješajte ga mikserom u tijesto dok se potpuno ne sjedini. Dodajte i limunovu koricu. Tijesto će biti dosta mekano. Pokrijte ga krpom i ostavite da se na sobnoj temperaturi diže oko 1 sat (ili dok se ne udvostruči). Zatim tijesto promiješajte rukom ili kuhačom, tako da splasne, i prebacite posudu u hladnjak. Neka odstoji u hladnjaku oko pola sata.

Kalup za torte promjera 20 – 22 cm namažite maslacem i pospite brašnom pa u njega prebacite tijesto. Ostavite ga da se diže još jedanput dok se ne udvostruči.
Ugrijte pećnicu na 180 °C.
Po vrhu brioša pospite krupni šećer i rasporedite maslac narezan na listiće.
Pecite na 180 °C oko 20 – 25 minuta.

Pečeni brioš izvadite iz pećnice, pokrijte kuhinjskom krpom pa ohladite. Ohlađeni prerežite na pola.

Kremu pripremite dok se diže tijesto za brioš.

Prerežite mahunu vanilije, sastružite unutrašnjost i dodajte u mlijeko, koje zatim ugrijte do vrenja.

Jaja i šećer miješajte mikserom dok smjesa ne postane pjenušava pa dodajte brašno. Kipuće mlijeko malo po malo dodajte u smjesu s jajima, pritom i dalje lagano miksajte. Vratite sve u lonac u kojem se kuhalo mlijeko i pustite da ponovno zakipi te kuhajte oko 3 minute.
Kad se krema zgusne, maknite lonac s vatre, vrh kreme prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodajte hladno vrhnje za šlag te istucite mikserom na najvećoj brzini. Dodajte i koricu naranče.

S pomoću slastičarske vrećice rasporedite kremu po polovici brioša i poklopite ga drugom polovicom. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.





Print



Primjedbe

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije