Pita s kupinama
Za ovu pitu najbolje je koristiti divlje kupine - mirisne, slatke i crne, one za koje se morate malo pomučiti da ih naberete, no muka vam bude višestruko nagrađena.
Pa ako vam ih nakon provlačenja kroz trnje nešto i ostane iskoristite ih za pripremu ove fine i jednostavne, pomalo rustikalne pite.
300g brašna
125g maslaca
1 žlica šećera
1dl hladnog mlijeka
1 jaje
malo soli
400g kupina
2 žlice šećera
sok od 1 limuna
1 žlica gustina
Pomiješajte brašno i sol, dodajte hladni maslac i rukama napravite mrvice. Dodajte mlijeko i jaje te brzo umijesite tijesto. Nemojte dugo riješiti jer će postati žilavo.
Kuglu tijesta zamotajte u foliju i stavite u hladnjak pola sata.
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Kalup za pite namažite maslacem i pospite brašnom.
Tijesto podijeliti u dva dijela, jedan neka bude nešto veći.
Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi te pažljivo prebacite u pripremljen kalup. Odrežite višak, te ga izbockajte vilicom.
Kupine operite, poslije šećerom i gustinom, dodajte sok od limuna te sve dobro promiješajte.
Nadjev rasporedite po pripremljenom tijestu u kalupu.
Drugi dio tijesta razvaljajte, narežite na trake i poslažite preko pite.
Pecite oko 30 minuta na 180°C.
Ohladiti, pa poslije šećerom u prahu i po želji poslužite sa kuglom sladoleda od vanilije.
Print
Pa ako vam ih nakon provlačenja kroz trnje nešto i ostane iskoristite ih za pripremu ove fine i jednostavne, pomalo rustikalne pite.
300g brašna
125g maslaca
1 žlica šećera
1dl hladnog mlijeka
1 jaje
malo soli
400g kupina
2 žlice šećera
sok od 1 limuna
1 žlica gustina
Pomiješajte brašno i sol, dodajte hladni maslac i rukama napravite mrvice. Dodajte mlijeko i jaje te brzo umijesite tijesto. Nemojte dugo riješiti jer će postati žilavo.
Kuglu tijesta zamotajte u foliju i stavite u hladnjak pola sata.
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Kalup za pite namažite maslacem i pospite brašnom.
Tijesto podijeliti u dva dijela, jedan neka bude nešto veći.
Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi te pažljivo prebacite u pripremljen kalup. Odrežite višak, te ga izbockajte vilicom.
Kupine operite, poslije šećerom i gustinom, dodajte sok od limuna te sve dobro promiješajte.
Nadjev rasporedite po pripremljenom tijestu u kalupu.
Drugi dio tijesta razvaljajte, narežite na trake i poslažite preko pite.
Pecite oko 30 minuta na 180°C.
Ohladiti, pa poslije šećerom u prahu i po želji poslužite sa kuglom sladoleda od vanilije.
Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)
OdgovoriIzbriši