Fraisier torta (francuska torta od jagoda)

Jagode su moje omiljeno voće i zaista volim i peći i jesti kolače od njih. A ova je klasična francuska torta jedna od najboljih. I najljepših. Te jagodice tako šarmantno poslagane su mi neodoljive 😄.
Torta je vrlo ukusna i sva je nekako fine, baršunaste teksture. Odlična mousseline krema, pa fini, meki, spužvasti biskvit natopljen sirupom od maraskina i - mirisne jagode. Savršena kombinacija okusa i tekstura. Nije ni teška za napraviti, a i brzo je gotova, obzirom da ju možete rezati odmah nakon slaganja. No, naravno, nećete pogriješiti niti ako ju ohladite prije serviranja.
Recept je sa Evil twin kitchen, adaptirala sam ga prema svom ukusa.



Potrebno vam je :

za kremu:
600ml mlijeka
2 žlice maraskina
1 mahuna vanilije ili 1 žlica ekstrakta od vanilije
3 velika jaja
2 žumanjka
120g šećera
60g gustina
250g maslaca

za biskvit:
3 velika jaja
2 bjelanjka
120g šećera u prahu
75g glatkog brašna
30g gustina
prstohvat soli

za sirup:
60ml vode
2 žlice šećera
2 žlice maraskina

oko 1 kg jagoda

Prvo skuhajte kremu.
U lonac ulijte mlijeko, dodajte maraskino i vaniliju. Stavite na laganu vatru. Dok se mlijeko grije u drugoj posudi dobro izmiksajte jaja, žumanjke i šećer. Kad smjesa postane pjenušava dodajte joj i gustin te sve zajedno dobro mikserom izmješajte.
Neposredno prije nego što mlijeko zavrije maknite ga sa vatre i otprilike 1/3 mlijeka ulijte miješajući u smjesu sa jajima. Dobro izmiješati i vratite u lonac sa mlijekom. Nemojte smjesu sa jajima odjednom uliti u vrelo mlijeko jer se može dogoditi da vam se jaja zgrušaju.
Nastavite kuhati kremu na slaboj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne, otprilike 3-4 minute. Tada maknite sa vatre i umiješajte pola količine maslaca. Ostatak maslaca ostavite na sobnoj temperaturi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi. Hlađenje možete ubrzati tako da cijelu kremu istresete na veliki lim za pečenje u tankom sloju, prekrijete ju prozirnom folijom i stavite u hladnjak.

Dok se krema hladi pripremite biskvit.
Ugrijte pećnicu na 180°C. 
Pripremite kalup za pečenje od 20cm. Namažite ga maslacem te pospite brašnom.
U posudu za miksanje dodajte jaja i bjelanjke te šećer u prahu. Dobro miksajte oko 10 minuta, odnosno dok se smjesa ne podupla i posvijetli. Brašno, gustin i sol posebno pomiješajte te mješavinu pažljivo velikom žlicom umiješajte u smjesu jaja. Prelijete smjesu u kalup za pečenje i pecite oko 20 minuta. Pred kraj pečenja provjerite čačkalicom da li je pečeno pa izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Dok se tijesto hladi pripremite sirup.
U mali lončić stavite vodu, šećer i maraskino te stavite na vatru i pustite da zavrije. Neka se kuha oko 5 minuta. Maknite sa vatre.

Još morate dovršiti kremu. Ostatak maslaca istucite mikserom da postane kremast, pa dodajte hladnu kremu i sve zajedno dobro istucite mikserom.
Biskvit prerežite na pola, tako da dobijete dvije jednake kore.
Očistite jagode, odvojite one koje su jednake veličine i prerežite ih uzdužno napola. I ostatak jagoda narežite na četvrtine. Ostavite nekoliko najljepših za ukras.

Uzmite obruč kalupa promjera 24 cm, ali ga nemojte stegnuti kopčom.
Na tanjur za posluživanje stavite donju koru biskvita, pa oko njega stavite obruč. Biskvit natopite sa pola količine sirupa. Između biskvita i obruča ostao je prazan prostor od oko 1cm. U taj prostor uredno gusto poslažite jagode tako da je narezana strana okrenuta prema obruču. Sada nanesite pola ukupne količine kreme,  pazeći pritom da popunite i rupe između jagoda. Na kremu poslažite ostatak narezanih jagoda, ali tako da ne dodiruju obruč kalupa, ostavite oko 1 cm prazno. Na jagode stavite drugi dio biskvitne kore, prerezana strana prema gore. I nju natopite ostatkom sirupa pa premažite ostatkom kreme popunjavajući i prostor između biskvita i obruča. Zagladite dugačkim nožem vrh torte.
I sada pažljivo i polako zategnite kopčom obruč kalupa za torte. No, ako niste sigurni, ovaj korak možete i preskočiti, a tada vam torta možda neće biti savršeno kompaktna kao što je na mojoj slici.

Tortu ohladite i prije posluživanja pažljivo nožem prođite između obruča kalupa i torte. Uklonite kalup, zagladite površinu torte te ju ukrasite po želji.

Print

















Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije