Tarte tatin sa šljivama

O tarte tatinu ne bih ni sad trošila riječi jer vjerujem da svatko tko je bar jednom probao taj francuski klasik zna koliko je neusporediv sa ostalim prhkim pitama, a ovog vam ga puta donosim u novom ruhu. Sezona šljiva se polako bliži kraju, pa predlažem da iskoristite zadnje šljive za ovaj odličan desert. Karamelizirane šljive u ovom desertu, u kombinaciji sa prefino prhkim tijestom, su zaista neodoljive pa čak i za one koji sa skepsom gledaju deserte i kolače sa šljivama. Ovo je nešto što svakako vrijedi probati, a nije ni zahtjevno za pripremu. 








250g glatkog brašna
prstohvat soli
160g hladnog maslaca
6 žlica hladne vode

nadjev:
85g maslaca sobne temeprature
85g šećera
1 žlica cimeta
prstohvat soli
šljive 


Hladan maslac narezati na veće komade pa ga utrljati u brašno pomiješano sa solju, ali tako da ostanu vidljivi komadići maslaca. Tada dodajte ledeno hladnu vodu i brzo umijesite tijesto. Nemojte mijesiti predugo, već samo toliko koliko je potrebno da se formira kugla. Omotajte ju folijom pa ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na 1 cm debljine. Preklopite lijevu trećinu tijesta do sredine i onda to isto napravite sa desnom trećinom pa onda još jednom donju polovicu preklopite preko gornje. Opet omotajte folijom pa ostavite u hladnjaku 20-30 minuta. Ako imate dovoljno vremena presložite tijesto još jednom pa opet ohladite 30 miniuta u hladnjaku, no ako vam se žuri preskočite drugo slaganje pa odmah razvaljte tijesto na oko 1 cm debljine. Omotajte ga oko oklagije, sve još jednom omotajte folijom i ostavite u hladnjaku dok pripremate nadjev. 

Ugrijte pećnicu na 220°C. 
Šljive operite, prepolovite i izvadite im koštice.
Za pečenje pripremite okrugli kalup ili tavu/lonac koji može u pećnicu promjera 22-24cm. Ne koristite kalupe za torte sa obručima jer će vam iscuriti nadjev.
U manji lonac stavite šećer i maslac i malo soli miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte šljive i kratko ih prokuhajte (2-3 minuta).
U kalup ulijte smjesu sa šljivama. Šljive poslažite tako da prerezana strana bude okrenuta prema dnu kalupa.



Iz hladnjaka izvadite tijesto, prekrijte njime šljive pa odrežite višak tijesta. 
Pecite na 220°C oko 40 minuta dok tijesto lagano ne posmeđi. Ispod kalupa je dobro staviti još i lim za pečenje jer vam nadjev može iscuriti dok vrije ako je kalup nešto niži.
Izvadite iz pećnice, ohladite 5 minuta pa preokrenite na tanjur za posluživanje. 
Poslužite toplo, po želji uz sladoled od vanilije. 

Primjedbe

  1. Radim nešto slično kao upside-down i znam da je ovo jako fino i sočno. Uostalom, to se i vidi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, razlika je samo u tijestu - ovdje je prhko. Meni su odlična oba, i ovaj tarte tatin i upside-down.

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije