Panzanella (Pan molle)


Panzanella je klasična toskanska salata. Ljetna, osvježavajuća, jednostavna...

Postoji nekoliko varijacija ovog recepta, a za svaku njen autor tvrdi da je originalna. Zato neću reći da je ovo originalni recept, al je svakako stariji od varijanti u kojima se koriste krutoni, odnosno kruh reže na kockice i lagano tostira. Ovom salatom će posebno biti oduševljeni oni kojima je najdraže točati kruh u toč koji ostane kad se pojede mješana ljetna salata .
Po želji joj možete dodati mozzarellu narezanu na listiće ili namrvljenu fetu ako vam je draža.







Sastojci za dvije osobe:

4 kriške domaćeg ili nekog tvrđeg kruha (nikako ne koristiti bijeli kruh)
6 rajčica izrezanih na tanke kriške
1/2 krastavca
1 glavica ljubičastog luka
2 žlice kvasine
5 žlica maslinovog ulja
bosiljak
sol, papar
po želji peršin, origano

Kruh narežite na kriške i namočite kratko u hladnoj vodi. Dobro ga ocijedite i smrvite u komadiće. Dodajte rajčice narezane na tanke kriške, luk i krastavac narezane na tanke kolutiće i nekoliko listića svježeg bosiljka. Posolite, popaprite, začinite uljem i kvasinom te dobro promiješajte. Po želji dodajte i peršin ili origano.
Panzanellu stavite u hladnjak da se dobro ohladi te neposredno prije posluživanja zalijte s još malo maslinovog ulja i kvasine.

Print

Primjedbe

Najčitanije