Varaždinski klipiči
Ovo je
tradicionalni recept za klipiče koji je, zahvaljujući Udruzi kuhara
Varaždinske županije, zaštićeno intelektualno vlasništvo. I puno im
hvala na objavi originalne recepture jer ovi su klipiči nenadmašni,
nevjerojatno meki, a jednostavni, izdašni... Zaista divan recept,
vrijedan svoje slave.
A ako vas put nanese u Varaždin, probajte i orginalne pa ih usporedite s svojima... I nisam sigurna koji će vam se više svidjeti :)
Recept ću prenijeti u orginalu onako kako je objavljen na Oblizeki.com. Jedino sam stavila 2 žličice soli jer mi je navod za sol u orginalu posve nejasan :).
Sastojki
za 25 komada klipičof
1 kila brašna
6 deci mleka
2 i po deci ulja
8 deka friškoga kvasa
2 i pol dele soli
2 i pol grama kumina
2 deke cukora
Kak napraviti z gore napisanoga dobre varaždinske klipiče
Kvas se stavi zdigati skupa s malo friškoga mleka, malo brašna i cukora. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje, zdignuti kvas i z mlekom zamesimo mekano testo. Testo se mora jako dobro i dugo mesiti tak da bude rahlo (kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i pregranja), a onda ga ostavimo da se zdiže. Kad je zdignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo v hlepčeke i opet ih ostavimo da se zdižeju. Svaki hlepček se razvalja da bu dugi otprilike 20 centimetri. Testo se počne zamatati od dole prema gore i usput ga se rasteže na duljinu, tak da klipiči zideju dugi otprilike 25 centimetrov. Složimo ih na protvan i opet ostavimo da se zdižeju. Premažemo ih žumanjkom i posipamo s kuminom.
Peče se na 220 °C 10-12 minuta.
Printaj recept
A ako vas put nanese u Varaždin, probajte i orginalne pa ih usporedite s svojima... I nisam sigurna koji će vam se više svidjeti :)
Recept ću prenijeti u orginalu onako kako je objavljen na Oblizeki.com. Jedino sam stavila 2 žličice soli jer mi je navod za sol u orginalu posve nejasan :).
za 25 komada klipičof
1 kila brašna
6 deci mleka
2 i po deci ulja
8 deka friškoga kvasa
2 i pol dele soli
2 i pol grama kumina
2 deke cukora
Kak napraviti z gore napisanoga dobre varaždinske klipiče
Kvas se stavi zdigati skupa s malo friškoga mleka, malo brašna i cukora. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje, zdignuti kvas i z mlekom zamesimo mekano testo. Testo se mora jako dobro i dugo mesiti tak da bude rahlo (kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i pregranja), a onda ga ostavimo da se zdiže. Kad je zdignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo v hlepčeke i opet ih ostavimo da se zdižeju. Svaki hlepček se razvalja da bu dugi otprilike 20 centimetri. Testo se počne zamatati od dole prema gore i usput ga se rasteže na duljinu, tak da klipiči zideju dugi otprilike 25 centimetrov. Složimo ih na protvan i opet ostavimo da se zdižeju. Premažemo ih žumanjkom i posipamo s kuminom.
Peče se na 220 °C 10-12 minuta.
Printaj recept
čula sam za njih, nisam nikad još radila, a stvarno su fenomenalni i odlično, jako fino izgledaju
OdgovoriIzbrišihvala ti i vrijedi ih probati :)
IzbrišiJooooooj da mi je puna košara klipića i neki dobar film ili tekma na tv-u!
OdgovoriIzbrišida, da, slazem se s tobom :)
IzbrišiKada me put nanese prema Varaždinu ne propuštam počastiti se kojim klipićem. Hvala ti za recept i odlično izgledaju !
OdgovoriIzbrišihvala :)
OdgovoriIzbriši