Tikvice s krumpirom na lešo

Otkad pamtim moja prva gastroasocijacija na Hvar je - tikvica. Ni ulje, ni vino, ni lavanda, ti otočki biseri kojima se ponosimo već tikvica - neugledna, nerazvikana, gotovo zatajena. U srpnju je u otočkim vrtovima bilo još samo tikvica i možda koja mahuna. Nona je uz svaki obrok imala teču zeja - tikvica s krumpirima na lešo. Meso i riba su se izmjenjivali, no glavu ulogu uvijek je igrala samo - tikvica. 

I zato.. ako se ikad nadjete u srpnju na otoku potražite svoju teču zeja. Uz kap dobrog maslinovog ulja... 






No, moram priznati da mi tikvice ovako spremljene baš moraju biti domaće. One uzgojene, iz supermarketa, nemaju mi taj okus koji me vraća u djetinjstvo. Njih mogu jesti na sve ostale načine - pohane, marinirane, s vrhnjem... Možda je tu riječ o razmaženosti...ne znam,  nisam baš sigurna koliko sam objektivna kad je riječ o ovom meni omiljenom povrću. 






Ovo je svakako jedno svakodnevno i uobičajeno jelo, no primijetila sam da mnogi oko mene nikada nisu ni čuli da bi se tikvice mogle i ovako jesti. Pa, eto, stavljam recept i za njih i za sebe... Kao podsjetnik...

za 4 osobe:
3 velike tikvice
3 krumpira
malo maslinovog ulja
sol, papar
3-4 češnja češnjaka  

Pristaviti veći lonac vode da zavrije.
Krumpire oguliti i narezati na četvrtine. Tikvicama odrezati krajeve i narezati ih na veće komade. Ako su jako velike izdubiti im unutrašnjost sa sjemenkama i baciti ju. Manje tikvice samo narežemo. U kipuću vodu staviti povrće, žličicu soli te dvije žlice maslinovog ulja. Kuhati dok povrće ne omekša. 
Ocijediti vodu te začiniti s maslinovim uljem soli, paprom i sitno nasjeckanim češnjakom. 



I još samo par slikica zaboravljene prošlosti - konoba i ključ od konobe, lopižica u kojoj se nekad kuhalo šta se imalo, potkova od tovara... 


















Primjedbe

  1. E na ovaj način ih još nisam pripremala, ali dođe super za prilog mesnom jelu.
    Fotke starih detalja su prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zvuci odlicno. Volim sve sa tikvicama. Odlicne slike, posebno mi se dopada onaj kljuc :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Na otocima u julu zaista nema skoro ničega, dok ne buknu kolovoški vrtovi, pa smokve, paradajzi.... jednostavna jela su uvijek jako fina, a ovo je zaista dobra promjena od (pre)forsirane i vječite blitve.

    OdgovoriIzbriši
  4. da, slažem se. Uz tikvice i blitvu volim ovako skuhan i špinat, mahune i posebno mladi kelj... :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikada još nisam tako pripremala tikvice. Fotke s mora su prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  6. tikvice su još uvijek kod mene skoro svakodnevno, moram priznati da ovako nisam isprobala ali privlače me slike i biti će za koji dan isprobano

    OdgovoriIzbriši
  7. This is a great inspiring article. I am pretty much pleased with your good work. You put really very helpful information.
    WASA Water Bill

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije