Čokoladni puding od riže

Mnogi oko mene ne vole rižu na mlijeku. I ja sam bila uvjerena da ju ne volim. Davnih dana kuharice u mojoj osnovnoj školi pod tim su imenom posluživale nešto mljackavo, rijetko, sluzavo, ljigavo, odvratno, hladno i grudičasto. Jednom riječju - nejestivo. I kad god bi netko spomenuo tu rižu na mlijeku ja sam prevrtala očima. Sad mi se čini da i svi oni mnogi koji ne vole rižu na mlijeku, a slične su generacije kao i ja, imaju istu asocijaciju i traumu .
No. Nedavno me moja draga Tanja s Cookam i guštam uvjerila da to nije baš tako kako se ja sjećam nego da je jako fino i slično pudingu. Pa rekoh - ajde da i to isprobam.
Dakle - zaboravite sve što sam gore natrkeljala jer ovo je savršeno. Toliko je fino, kremasto i prekrasno čokoladno da ne mogu vjerovati koliko sam godina živjela u neznanju. Totalno otkriće!! Hvala, Tanja .






1l mlijeka
200g arborio riže
3 žlice smeđeg šećera
200g čokolade
50g maslaca
1 čašica likera od višnje (po želji)



Mlijeko i šećer ugrijati, dodati rižu i kuhati dok se ne upije sva tekućina. Često promiješati i paziti da se ne prilijepi za dno lonca.
Dodati čokoladu natrganu na kockice, maslac i liker i još kratko držati na vatri da se sve sjediti i otopi. Ohladiti.
Poslužiti u čašama ili zdjelicama sa šlagom, čokoladnim mrvicama ili strugotinama, krokantom, listićima badema, voćem ili kako god želite. Ako stignete!!


Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije