Pavlova s jagodama

Nedavno mi je ostalo nešto bjelanjaka, a kako su jagode taman bile u full sezoni odlučila sam napokon napraviti pavlovu. Ovu poznatu i hvaljenu tortu nisam nikad dosad pekla. Iako sam ju mnogo puta jela i uživala u njoj. Nekako jednostavno nije došla na red.
Pa i sad, kad sam ju prvi put napravila, nisam imala potrebu pretjerano petljati i izmišljavati upravo zato što je riječ o takvom klasiku. Ovog sam puta jednostavno isprobala recept drage prijateljice koja slovi za majstoricu kad je riječ o beze korama. I, naravno da nisam pogriješila - ispala je savršena, baš onakva kakva mora biti. Doduše, malo mi je popucala dok sam koru selila sa papira na podložak, no nikome to nije zasmetalo :)

Recept prenosim onako kako ga je Tanja napisala na svom blogu Cookam i guštam. Ništa nisam mijenjala :)







potrebno je:
5 bjelanjka (sobne temperature)
prstohvat soli
200 g šećera
1/2 žličice arome vanilije
400 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
1 žlica šećera
1/2 žličice arome vanilije
300 – 400 g svježeg bobičastog voća (borovnice, ribiz, kupine, jagode)
listići mente i naribana korica limuna, za dekoraciju


Pećnicu ugrijte na 130°C.
Lim obložite papirom za pečenje.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrst snijeg. Dodajte vaniliju a zatim i šećer, ne odjednom već malo pomalo. Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.
Smjesu od bjelanjaka prebacite na papir za pečenje, oblikujte u krug, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 60 – 80 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.
Kora (podloga) od bjelanjaka izvana treba biti hrskava a iznutra mekana i pjenasta.
Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.
Istucite slatko vrhnje, dodajte mu šećer i vaniliju.
Hladnu koru pažljivo odvojite od papira pa prebacite na tanjur za serviranje.
Na koru stavite tučeno vrhnje, zatim voće pa ukrasite listićima mente (metvice) i naribanom limunovom koricom.

Print

Primjedbe

Najčitanije