Tarte tropezienne

Azurna obala, St. Tropez, Cannes, Antibes… Predivan dio Mediterana. Fina vina, fina hrana, prelijepi vidici, romantični gradovi i pješčane plaže. Pa provansalski začini, lavanda i neponovljiva hrana. Za jedan od klasika – pissaladiere - odavno sam objavila recept. Evo sad recepta i za drugi, ovaj put slatki klasik - tarte tropezienne.
Kažu da je to najdraži kolač Brigitte Bardot. Pa kako ga onda ne kušati kad i izgleda tako primamljivo :D.

Riječ je o finom, prozračnom brioš pecivu punjenom diplomat-kremom (slastičarska krema sa šlagom), s laganom aromom naranče i posutom krupnim šećerom. Ako volite brioš pecivo, voljet ćete i ovaj kolač. Okus mu je jednostavan i nekako profinjen, od namirnica koje sigurno imate kod kuće. No, moram reći i da će ljubitelji klasičnih, teških kolača možda biti razočarani tom njegovom jednostavnošću. Ne očekujte eksploziju okusa, nego fino pecivo s finom kremom i daškom naranče.

Sama će priprema ipak tražiti nešto vještine i strpljivosti kako biste dobili savršen brioš. Nije ništa teško, samo slijedite sve korake pri dizanju tijesta, ne skraćujte vrijeme dizanja.






3 jaja
250 g glatkog brašna
125 g maslaca
30 g šećera u prahu
50 ml vode
1 instant-kvasac
korica naranče
prstohvat soli

500 ml mlijeka
100 g šećera u prahu
3 jaja
50 g brašna
200 ml vrhnja za šlag
prstohvat soli
korica naranče
mahuna vanilije

50 g maslaca
krupni šećer i šećer u prahu za posipavanje


Sastojke za tijesto izvadite ranije i ostavite da se ugriju na sobnoj temperaturi.

Kvasac otopite u mlakoj vodi. U posudu za miješanje dodajte brašno, sol i šećer u prahu. Dodajte jaja i kvasac te lagano miješajte spiralnim nastavcima za tijesto. Nakon 8 – 10 minuta tijesto bi trebalo postati glatko. Tada dodajte maslac sobne temperature narezan na listiće i umiješajte ga mikserom u tijesto dok se potpuno ne sjedini. Dodajte i limunovu koricu. Tijesto će biti dosta mekano. Pokrijte ga krpom i ostavite da se na sobnoj temperaturi diže oko 1 sat (ili dok se ne udvostruči). Zatim tijesto promiješajte rukom ili kuhačom, tako da splasne, i prebacite posudu u hladnjak. Neka odstoji u hladnjaku oko pola sata.

Kalup za torte promjera 20 – 22 cm namažite maslacem i pospite brašnom pa u njega prebacite tijesto. Ostavite ga da se diže još jedanput dok se ne udvostruči.
Ugrijte pećnicu na 180 °C.
Po vrhu brioša pospite krupni šećer i rasporedite maslac narezan na listiće.
Pecite na 180 °C oko 20 – 25 minuta.

Pečeni brioš izvadite iz pećnice, pokrijte kuhinjskom krpom pa ohladite. Ohlađeni prerežite na pola.

Kremu pripremite dok se diže tijesto za brioš.

Prerežite mahunu vanilije, sastružite unutrašnjost i dodajte u mlijeko, koje zatim ugrijte do vrenja.

Jaja i šećer miješajte mikserom dok smjesa ne postane pjenušava pa dodajte brašno. Kipuće mlijeko malo po malo dodajte u smjesu s jajima, pritom i dalje lagano miksajte. Vratite sve u lonac u kojem se kuhalo mlijeko i pustite da ponovno zakipi te kuhajte oko 3 minute.
Kad se krema zgusne, maknite lonac s vatre, vrh kreme prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodajte hladno vrhnje za šlag te istucite mikserom na najvećoj brzini. Dodajte i koricu naranče.

S pomoću slastičarske vrećice rasporedite kremu po polovici brioša i poklopite ga drugom polovicom. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.





Print



Primjedbe

Najčitanije