Sbriciolata - talijanska mrvičasta torta

Nedavno sam guglajući slučajno naletjela na fotografiju sbriociolate - talijanske mrvičaste torte. I toliko me oduševila da sam je morala odmah i sama ispeći. Sbriciolatom ju zovu na Siciliji i jugu Italije, a na sjeveru bi bila sbrisolona, odnosno na engleskom - crumble cake :D

Riječ je tradicionalnom talijanskom kolaču, a zapravo jednostavnijoj verziji poznatije crostate iliti tarta. Sbriciolata je svakodnevni kolač za doma, za poslije ručka, za doručak ili večeru i nije mu namjena da goste zadivi izgledom nego vaše nepce okusom. I da ne potrošite puno vremena jer će vam za pripremu, zajedno sa pečenjem, trebati oko 45 minuta.
Trebaju vam samo osnovne namirnice (dobro, i ricotta odnosno skuta, al' i nju se može kupiti u gotovo svakom dućanu). Mrvičasto tijesto priprema se sa mašću, no može se zamijeniti maslacem.

Kod odabira nadjeva možete dati mašti na volju. Od jabuka do nutele, sve ovisi samo o vašim željama i o tome što volite više.





350 g brašna
80 g šećera
1 žumanjak
60 ml ruma
90 g masti
prašak za pecivo
prstohvat soli

500 g ricotte
80 g šećera
100 g čokolade
100 g malina

Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

U posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo i sol te promiješajte. Zatim dodajte žumanjak, rum i mast. Sve dobro izmiješajte rukama pa trljajte dlanovima dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Ne smijete ga mijesiti u kuglu i pokušajte ga izmrviti u što sitnije.

Pripremite nadjev tako da ricottu dobro promiješate sa šećerom i dodajte joj krupno nasjeckanu čokoladu.

Kalup za torte promjera 24 cm dobro namažite maslacem i pospite brašnom.

Na dno kalupa rasporedite mrvice tijesta otpilike 1 cm debljine. Na sredinu tijesta stavite nadjev i rasporedite ga tako da do obruča ostane prazno oko 1 cm. Poslažite maline po nadjevu. I sad uspite ostatak mrvičastog tijesta te rasporedite ga oko nadjeva i na nadjev, tako da ga skroz prekrije.

Pecite prvo deset minuta na 200 stupnjeva, pa nakon toga smanjite temperaturu na 180 i pecite još 30-35 minuta.

Izvadite iz pećnice kad porumeni. Nadjev će vam izgledati kao da je tekuć, no tako treba i biti.
Tortu  ohladite prije posluživanja, a možete ju i posipati šećerom u prahu.

Print


Primjedbe

  1. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    OdgovoriIzbriši
  2. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije