Cimet rolice od bundeve


Cimet (ili, u duhu našeg jezika, cimetne) rolice ne treba posebno predstavljati. Ta fina, meka i mirisna peciva svima se sviđaju, a mnogi ih vole i peći, ne samo jesti, jer cijela kuća miriše po njima. Doda li se bundeva u tijesto, rolice postaju još mekše i aromatičnije, a lagano orašast okus bundeve odlično se slaže s cimetom i maslacem u nadjevu te ističe aromatičnost peciva. Bundeva im daje i predivnu žutu boju.

Mnogi ih najviše vole bez klasičnog preljeva koji je obično prepun šećera. I ja volim uštedjeti koju kaloriju pa sam ih ovaj put prelila preljevom na bazi meda. Nema ni grama šećera tako da s manje grižnje savjesti možete uživati u ovim mekim i mirisnim pecivima. 




250 g muškatne (butternut) bundeve
350 g glatkog brašna
1 jaje
30 g smeđeg šećera
30 g otopljenog maslaca
80 ml mlijeka
1 instant-kvasac
prstohvat soli
prstohvat muškatnog oraščića

za nadjev:
70 g maslaca sobne temperature
80 g smeđeg šećera
1 žlica cimeta

za preljev:
100 g krem sira
1 žlica meda
1 žlica mlijeka

Ogulite muškatnu bundevu i skuhajte u malo vode dok ne omekša. Dobro ocijedite vodu i malo ohladite. Vilicom izgnječite u pire.

U prosijano brašno dodajte kvasac, šećer, muškatni oraščić i sol te promiješajte. Lagano ugrijte mlijeko pa ga dodajte brašnu zajedno s jajetom, maslacem i pireom od bundeve. Umijesite glatko tijesto, pokrijte kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže oko 45 minuta.

Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika. Premažite ga mekanim maslacem sobne temperature i posipajte mješavinom šećera i cimeta. Čvrsto zarolajte po dužoj stranici pravokutnika tijesta.

Oštrim nožem režite rolice debljine 1 cm.

Okrugli kalup za pite ili torte lagano namažite uljem pa poslažite rolice prerezanom stranom prema gore. Prekrijete kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom još oko pola sata.

Ugrijte pećnicu na 180°C.
Pecite cimet rolice oko 25 minuta, odnosno dok ne porumene.



Dok se rolice peku, pripremite preljev. Krem sir stavite u posudu i dobro istucite mikserom. Dodajte žlicu meda i mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku, tekuću smjesu.

Preljev stavite u vrećicu za ukrašavanje ili vrećicu za zamrzavanje kojoj malo odrežete jedan vrh pa ukrasno naštrcajte preljev preko rolica.

Odmah ih poslužite, dok su još tople.







Primjedbe

Najčitanije