Eton mess s jagodama i eton mess s bananama i dulce de leche

Nešto je poduži naslov ovog recepta :). No, niti ne može drugačije kad ću u ovaj post ugurati dvije varijante istog recepta. U klasičnoj tradicionalnoj engleskoj varijanti Eton mess se priprema samo s jagodama, a nešto novija verzija, koja nimalo ne zaostaje za originalnom, priprema se s bananama prelivenim s dulce di leche tj. prefinim južnoameričkim karamel namazom koji se odnedavno može kupiti i kod nas.

Ovo je i još jedan odličan način kako potrošiti višak bjelanjaka, no lako se može dogoditi da ćete htjeti ponovno napraviti ovaj recept i da će te zbog njega zapravo imati višak žumanjaka...
Jer ovaj jednostavni recept rijetko koga ostavi ravnodušnim. Voće, puslice, slatko vrhnje...

A ja se ne mogu odlučiti koja mi je draža varijanta. Jagode su jagode, moje najdraže voće, no i banana i dulce di leche su predobar spoj...







6 bjelanjka (sobne temperature)
prstohvat soli
250 g šećera

400 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
1 žlica šećera
1/2 žličice ekstakta vanilije (ili vanilin šećer)

500g jagoda
2-3 žlice šećera
1 žlica maraskina
ili
2-3 banane
sok od pola limuna
dulce di leche


Pećnicu ugrijte na 130°C.
Lim obložite papirom za pečenje.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrst snijeg. Dodajte vaniliju, a zatim postepeno i šećer, Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.
Štrcaljku ili vrećicu za ukrašavanje napunite smjesom od bjelanjaka i istiskujte puslice na papir za pečenje, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 60 – 80 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.
Puslice izvana trebaju biti hrskave, a iznutra mekane i pjenaste.
Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.

Jagode narežite na listiće, posipajte šećerom i pokapajte likerom.
Istucite slatko vrhnje, dodajte mu šećer i vaniliju.

U čašu za posluživanje nadrobite puslice pa poslažite jagode, dodajte malo šlaga i tako redajte do vrha čaše. Na kraju čašu ukrasite šlagom i jagodom i poslužite.



Ako pripremate eton mess od banana tada banane narežite na kolutiće i pokapate ih limunovim sokom. U čašu nadrobite puslice, poslažite banane, premažite sa žličicom dulce di leche, dodajte malo šlaga i tako redajte do vrha čaše. Ukrasite ju sa malo šlaga i bananom pa poslužite.

Print



Primjedbe

  1. Genijalno izgleda, i jedna i druga čaša.

    OdgovoriIzbriši
  2. 60 – 80 minuta?! stvarno tako dugo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, zato što je temperatura pecnice niska - 130℃. Kad bi povisili temperaturu pećnice, a skratili vrijeme puslice bi nam potamnile, a iznutra ne bi bile pravilno ispečene.

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije